Sărbători religioase – 20 august

4

Ortodoxe

Sf. Proroc Samuel; Sf. Mc. Sever, Eliodor și Teoharie

Greco-catolice

Pf. Samuil; Sf. Bernard

Romano-catolice

Ss. Bernard, abate, înv.; Samuel, profet

Sfântul Proroc Samuel este pomenit în calendarul creștin ortodox la 20 august. Este cel prin care, în istoria poporului evreu, se face tranziția între perioada judecătorilor și cea a regilor, cu aproximativ 1 000 de ani înainte de Hristos.

Originar din Muntele Efraim, Sfântul Proroc Samuel a fost fiul lui Elcana și al prorociței Ana. Pentru că multă vreme mama sa nu a avut copii s-a rugat Domnului pentru un fiu, pe care i l-a făgăduit. Așa s-a născut Samuel, care la vârsta de trei ani a fost lăsat de părinții săi în biserica Domnului din Silom, în îngrijirea și sub ascultarea arhiereului și judecătorului Eli. Din tinerețe și până la o vârstă înaintată a mijlocit între israeliți și Domnul lor, Iahve, ajungând, în vremea luptelor cu filistenii judecător peste Israel. Ajuns la bătrânețe, israeliții nu au acceptat ca fii săi să îi urmeze și l-au rugat pentru un rege așa cum aveau și celelalte popoare.

Sfântul Proroc Samuel l-a ales ca rege mai întâi pe Saul. În urma greșelii acestuia a uns un nou rege al Israelului, pe David, fiul cel mai mic al lui Iesei Betleemitul, din neamul căruia se va naște Mântuitorul Iisus Hristos. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata