Sărbători religioase – 21 august

2

Ortodoxe

Sf. Ap. Tadeu; Sf. Mc. Vasa cu fii ei; Sf. Mc. Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul și Venust

Greco-catolice

Sf. ap. Tadeul; Sf. m. Vassa și fiii ei; Sf. pp. Pius X

Romano-catolice

Sf. Pius al X-lea, pp.

Sfântul Apostol Tadeu, evreu de neam, s-a născut în cetatea Edessei, într-o familie bogată, fiind educat la școli înalte.

După ce l-a ascultat predicând la Ierusalim pe Sfântul Ioan Botezătorul, a devenit ucenic al acestuia, apoi apostol al Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Tadeu a predicat Evanghelia în cetatea Edessa și în împrejurimi, în Siria și în cetatea Berit din Fenicia, unde a plecat la Domnul. Moaștele Sfântului Apostol Tadeu au fost aduse la Constantinopol în anul 377.

Sfântul Apostol Tadeu este altul decât Sfântul Apostol Iuda Tadeu, numit Levi, unul din cei doisprezece apostoli, a cărui pomenire este în ziua de 19 iunie.

Astăzi este pomenită și Sfânta Muceniță Vasa și cei trei fii ai ei, care au suferit moarte martirică în cetatea Edessa în timpul împăratului Maximian Galeriu (305-311).

Tot astăzi sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă Sfinții Mucenici Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul și Venust.

Acești au suferit moarte martirică în timpul împăratului Dioclețian (284-305).

Sfântul Mucenic Donat era diacon la biserica din Singidunum, localitate situată pe Dunăre. A fost prins și arestat, adus în fața autorităților a refuzat să se lepede de credința sa și să jertfească zeilor romani.

Sfântul Mucenic Romul preotul a fost contemporan cu Donat diaconul și slujea ca preot în cetatea Smirnum. A fost prins împreună cu Sfântul Mucenic Silvan diaconul, care slujea la aceiași biserică, și dus în localitatea Cibales, aproape de Smirnum.

Fratele geamăn al Sfântului Donat diaconul, Sfântul Mucenic Venust, a fost prins și el și dus în fața autorităților, care pentru mărturisirea credinței în Hristos, l-au condamnat la moarte.

Toți cei patru sfinții mucenici, Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul și Venust, au primit moarte martirică în localitatea Cibalae (Cibales), în apropiere de Sirmium. Tuturor li s-a tăiat capul cu sabia în ziua de 21 august, anul 304, pentru că au mărturisit că sunt creștini și au refuzat să aducă jertfe zeilor păgâni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata