Sărbători religioase – 7 aprilie

5

Ortodoxe

Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Mitilenei

Greco-catolice

Cuv. ep. Gheorghe Mărturisitorul şi m. Caliopie

Romano-catolice

Sf. Ioan Baptist de La Salle, pr.

Sfântul Mucenic Caliopie a trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. Tatăl său avea rang senatorial şi era din Perga Pamfiliei. Din cauza persecuţiilor împotriva creştinilor, mama sa l-a trimis în cetatea Pompeiopolis. Ajuns aici, Sfântul Caliopie a refuzat să ia parte la o sărbătoare în cinstea zeilor. Motiv pentru care a fost dus la comandantul cetăţii Maximus. Sfântul Caliopie a mărturisit înaintea acestuia că este creştin. A fost supus la diferite chinuri, ca în cele din urmă să fie osândit la moartea pe cruce.

Când a fost dus la locul răstignirii, mama sa a strecurat cinci bani mari de aur în mâna călăului, spunându-i să-l aşeze pe fiul ei cu capul în jos, nu în felul în care a fost răstignit Mântuitorul. Sfântul Caliopie a fost răstignit cu capul în jos, în Joia din Săptămâna Mare, în anul 304. A doua zi, când au coborât de pe cruce trupul neînsufleţit al Sfântului Caliopie, mama sa a căzut îmbrăţişându-l şi a murit.

Sfântul Ierarh Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Mitilenei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 7 aprilie. A trăit în timpul tulburărilor iconoclaste ce au marcat veacul al VIII-lea şi începutul celui de-al IX-lea; martor al Sinodului VII Ecumenic de la Niceea din 787 (Sinodul a avut loc de fapt în 783 dar toate procesele verbale şi hotărârile acestui sobor, s-au încheiat abia în anul 787, pentru că a fost mare luptă împotriva iconoclaştilor, a împăraţilor iconomahi şi a multor arhierei care au căzut din dreapta credinţă, şi preoţi şi popor peste măsură de mult — spune istoria Bisericii).

A fost hirotonit episcop al cetăţii Mitilene de pe insula Lesbos, unde a slujit vreme îndelungată, dar o dată cu venirea pe tronul imperial a lui Leon (813-820) — prigonitor al iconodulilor, a fost alungat din slujba de păstor şi exilat la Cherson, unde a rămas până la sfârşitul vieţii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata