Schimb imobiliar. Cum iei bani de la bancă pentru a achita diferenţa de preţ

Primul pas pe care trebuie să îl faceţi pentru a realiza un schimb imobiliar este acela de a ajunge la o înţelegere de principiu cu proprietarul apartamentului pe care vi-l doriţi.

În cazul în care trebuie să achitaţi o diferenţă pentru a realiza schimbul (vreţi să schimbaţi un apartament de două camere cu unul de trei, de exemplu), dar nu aveţi banii disponibili, atunci puteţi apela la un împrumut bancar.

Pentru a vă asigura că sunteţi eligibil pentru primirea creditului ipotecar, trebuie să mergeţi la bancă şi să discutaţi cu un ofiţer de credite, care va stabili plafonul maxim până la care vă puteţi împrumuta. De asemenea, se face şi evaluarea preţului din piaţă a imobilului ce se doreşte a fi trecut în proprietate.

După ce banca îşi dă acordul pentru împrumut, urmează încheierea contractului de schimb imobiliar la notariat, prin care părţile se înţeleg să facă schimbul. De asemenea, în contract este înscrisă diferenţa de preţ ce trebuie achitată pentru finalizarea schimbului şi modalitatea în care se vor vira aceşti bani.

Cu acest contract se merge apoi la bancă şi se face dovada schimbului imobiliar. Totodată, valoarea imobilului trecut acum în proprietate este considerat de către bancă drept avans la creditul ipotecar contractat.

Banca va face plata diferenţei în contul fostului proprietar, lucru ce va definitiva tranzacţia.

Pentru finanţarea diferenţei, mai există şi posibilitatea contractării unui credit de consum cu garanţii ipotecare.
În acest caz, proprietarul imobilului cu valoarea mai mare îşi ipotechează locuinţa în favoarea celui care contractează creditul pentru achitarea locuinţei achite diferenţa. În momentul în care banca virează finanţarea, tranzacţia este încheiată.

„Schimbul imobiliar este un lucru bun, dar nu se întâmplă atât de des. Agenţiile nu sunt interesate să promoveze acest tip de serviciu din cauza comisioanelor mai mici. Dacă la o tranzacţie agenţia încasează atât de la cumpărător, cât şi de la vânzător un comision, când se efectuează un schimb imobiliar se plăteşte o singură taxă. La fel şi în cazul notarilor.”, a declarat Antonio Zărnescu, general manager al Adviser Management Solutions pentru Money.ro.

comisioane bancarecredit de consum cu garanţii ipotecarecredit ipotecarîmprumut bancarschimb imobiliar
Comentarii (0)
Adaugă comentariu