Scumpirea pâinii nu este justificată

2

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, consideră că scumpirea pâinii cu 30 la sută în această toamnă nu este justificată de nici un factor economic de pe piaţa românească.

 

„Nu consider că această majorare a preţului pâinii cu 30 la sută, anunţată de producători, este justificată de un factor economic de pe piaţa românească. Deşi nu avem încă situaţia finală în privinţa calităţii grâului, din datele pe care le avem la ora actuală doar aproximativ 20-25 la sută din recolta totală de grâu nu va putea fi folosită în panificaţie, dar se pot face amestecuri astfel încât un procent foarte mare din recoltă să poată fi folosită în panificaţie”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru.

Acesta a precizat că întotdeauna în campaniile de recoltare apar declaraţii interesate de majorări pentru orientarea preţurilor într-un anumit sens. „De fiecare dată când începe o campanie de recoltare sau când anumite interese o cer, există voci care lansează astfel de zvonuri şi de informaţii alarmiste cu creşteri foarte mari de preţuri, dar care la o analiză serioasă şi atentă nu stau toate în picioare”, a precizat Dumitru.

În ceea ce priveşte protestul agricultorilor, Dumitru a precizat că a fost întotdeauna deschis dialogului şi a încercat să găsească soluţii pentru revendicările lor în condiţii bugetare foarte vitrege.
„Nu pot să apreciez motivele pentru care Federaţia Agrostar şi LAPAR au decis acest calendar de proteste începând cu luna septembrie pentru că eu i-am invitat la dialog, chiar şi atunci când agenda nu-mi permitea, iar anumite situaţii o impunea, dar ei au refuzat.

Le-am prezentat vineri reprezentanţilor fermierilor care au venit la dialog toate formele şi programele de ajutor pe care le-am elaborat pentru 2010, în condiţii bugetare foarte vitrege. Am făcut eforturi să găsim resurse suplimentare prin realocări şi economii astfel încât să putem asigura sume complementare la plăţile europene, un nivel de sprijin apropiat cu cel de anul trecut”, a explicat Dumitru.

Acesta a mai spus că MADR a acordat în 2010 toate formele de sprijin permise de legislaţia europeană şi în limitele bugetare impuse. „Consider că am acordat toate formele de sprijin permise de legislaţia europeană şi în limitele bugetare de care dispunem”, a mai spus Dumitru.
Recolta totală de grâu a României s-a apropiat de 5,7 milioane de tone, reprezentând 86 la sută din estimările iniţiale ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dar cu aproape zece la sută mai mult decât producţia anului 2009.

Deşi cotaţiile internaţionale la grâu au urcat semnificativ la bursele internaţionale, la începutul lunii august, din cauza recoltelor sub estimări din întreaga Europă, şi ca urmare a măsurilor de interzicere a importurilor de grâu luate de unii dintre cei mai importanţi exportatori de grâu, Rusia şi Ucraina, dar acestea nu ar trebui să influenţeze semnificativ preţul pâinii pe piaţa autohtonă, considerau specialiştii.

Miercuri, 1 septembrie, guvernul rus a decis ridicarea parţială a interdicţiei impuse la începutul lunii august la exportul de cereale, Rusia urmând să exporte cereale în cadrul realizării acordurilor internaţionale, pentru acordarea de ajutor umanitar şi în alte cazuri speciale.
Documentul guvernului rus aduce astfel unele modificări la decizia din 5 august privind introducerea unui embargo la exportul de cereale prevăzut să fie aplicat până în decembrie 2010, ca urmare a caniculei fără precedent care a lovit în această vară zona de vest a Rusiei, ducând la distrugerea numeroaselor culturi şi la scăderea recoltelor.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan, a preconizat din toamna acestui an o creştere cu 30 la sută a preţului pâinii, ca urmare a scăderii producţiei de grâu şi politicii Ministerului Agriculturii.
„Preţul pâinii va creşte pe fondul creşterii preţului la grâu. Având în vedere că producţia de grâu este foarte, foarte mică şi afectată de schimbările climatice, probabil că importurile care se vor face şi creşterea preţului vor duce la scumpirea pâinii cu 30 la sută”, a declarat, recent, Niculae Ştefan.

Reprezentanţii Federaţiei Agrostar şi cei ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli, au anunţat că vor picheta joi, 2 septembrie, cu utilajele din dotare, prefecturile din mai multe judeţe, iar dacă revendicările agricultorilor nu vor fi soluţionate, pe 9 septembrie vor organiza un marş în Capitală la care şi-au anunţat participarea aproape 15.000 de fermieri., noastre nu vor fi soluţionate, pe 9 septembrie vom organiza un marş în Capitală la care şi-au anunţat participarea aproape 15.000 de fermieri.

Agricultorii solicită printre altele laborarea legislaţiei şi obţinerea acordului de la Comisia Europeană pentru acordarea ajutoarelor de stat în sectoarele agricol şi forestier, soluţii pentru plata ajutoarelor pe cap de animal şi pentru plata pe suprafaţă, sprijinirea investiţiilor în depozitele de produse agricole, aprobarea unor acte normative pentru acordarea de despăgubiri în urma calamităţilor şi o politică de impozitare pentru diminuarea pieţei negre.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata