Scutaru (MMFPSPV): Românii din Marea Britanie sunt contributori şi nu beneficiari ai sistemelor britanice de asigurări sociale

14

Reducerea perioadei pentru care imigranții europeni pot primi ajutor de șomaj și alte ajutoare sociale, de la șase la trei luni, nu va influența numărul sau situația românilor care merg să muncească în Regatul Unit, consideră secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Codrin Scutaru.

„Anunțul premierului Marii Britanii, David Cameron, făcut pe 29 iulie într-o intervenție pentru Daily Telegraph, privind reducerea perioadei pentru care imigranții europeni pot primi ajutor de șomaj și alte ajutoare sociale de la șase luni, cât este în prezent, la trei luni, nu va influența numărul sau situația românilor care merg să muncească în Regatul Unit. Este o prejudecată să crezi că românii care merg în Marea Britanie o fac pentru a obține ajutoare sociale”, a declarat Codrin Scutaru, într-un comunicat remis duminică .

Potrivit sursei citate, românii din Marea Britanie fac parte din segmentul populației active, sunt veniți la studii sau au deja o calificare universitară obținută în România din zona medicinei, IT, ingineriei etc., având locuri de muncă bine plătite. În plus, un alt segment lucrează în domenii de care britanicii nu sunt interesați, precum zona asistenței medicale sau sociale.

„Fiind o populație tânără și educată, românii din Marea Britanie sunt practic contributori și nu beneficiari ai sistemelor britanice de asigurări sociale și de sănătate. Cred că libera circulație a lucrătorilor din Uniunea Europeană aduce astfel un avantaj Marii Britanii, în timp ce România trebuie să facă eforturi pentru a acoperi deficitul de personal medical și din domeniul asistenței sociale. Având în vedere avantajele pe care le are economia britanică de pe urma liberei circulații a lucrătorilor, nu înțeleg preocupările premierului britanic pentru limitarea imigrației europenilor”, precizează oficialul Ministerului Muncii.

În privința românilor care vor să beneficieze în mod necuvenit de ajutoare sociale, Scutaru a afirmat că România va colabora cu autoritățile britanice pentru a combate astfel de situații.

„Nu cred însă că există o cazuistică semnificativă în acest sens. Majoritatea românilor care vin să muncească în Marea Britanie o fac cu bună credință beneficiind de dreptul lor la libera circulație și trebuie să știe că Guvernul României se va lupta pentru respectarea demnității și drepturilor lor de cetățeni europeni”, a mai adăugat reprezentantul Ministerului Muncii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News