Senat: Moţiunea simplă depusă de PNL şi PDL va fi dezbătută luni

3

Moțiunea simplă depusă de PNL și PDL „Guvernul Ponta este incapabil să scrie după dictare” va fi dezbătută în plenul Senatului de luni.

PNL și PDL solicită în moțiune demisia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, și somează Executivul să prezinte Comisiei Europene un proiect „serios” de Acord de Parteneriat privind fondurile europene pentru perioada 2014-2020.

De asemenea, liberalii și democrat-liberalii critică întârzierea nepermisă a semnării Acordului de Parteneriat privind fondurile UE pentru perioada 2014-2020 și invocă „amatorismul evident” în redactarea drafturilor de Acord de Parteneriat, despre care arată că au fost respinse succesiv și lipsa de coordonare și incapacitatea ministrului responsabil de a prezenta o strategie coerentă a României pentru fondurile UE.

„Suntem în luna iunie a anului 2014, iar Acordul de Parteneriat pentru fondurile UE, perioada 2014-2020, este în continuare la stadiul de ciornă, criticată dur de Comisia Europeană. Datorită incompetenței Guvernului Ponta, România nu va putea accesa cele 38,9 miliarde euro decât din 2015. În ciuda asigurărilor date de-a lungul timpului de domnul Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, iată că și ultima variantă a Acordului, trimisă de Guvernul Ponta, a fost pusă la colț de experții Comisiei Europene”, se arată în textul moțiunii simple.

Semnatarii arată că acest proiect a primit după un an și jumătate de lucru nu mai puțin de 250 de observații.

„Remarcăm cu stupoare că Guvernul Ponta nu numai că nu a învățat nimic din lecțiile guvernelor anterioare, dar refuză cu obstinație să învețe ceva inclusiv din propriile și repetatele greșeli. În continuare alocarea este dezechilibrată, prost planificată și insuficient explicată”, susțin inițiatorii moțiunii, adăugând că în continuare România este pasibilă de amenzi și blocarea fondurilor pe motiv de conflicte de interese și achiziții publice dubioase, pentru că Guvernul refuză să pună lucrurile la punct.

PNL și PDL precizează că guvernanții ar trebui să scoată capitolul „fonduri europene” din logica alocărilor electorale, pentru ca România să aibă acces cât mai rapid la cele 38,9 miliarde euro pe care le are la dispoziție.

„Nu putem decât să acuzăm Guvernul Ponta de rea-intenție la adresa românilor, pentru că este greu de crezut că specialiștii care au lucrat la acest proiect nu pot pricepe (după atâtea explicații și recomandări primite deja de la Comisia Europeană) ce înseamnă alocare corectă, care sunt domeniile predilecte, cum poate fi combătut conflictul de interese și corupția implicită și toate celelalte condiții necesare semnării acestui Acord”, mai arată semnatarii moțiunii simple.

Aceștia amintesc faptul că proiectul de acord pentru fondurile europene a fost „desființat fără drept de replică” de CE de trei ori.

„Oare de câte astfel de încercări mai e nevoie ca domnul Ponta să îi remarce (n.r. — ministrului Fondurilor Europene) incompetența?! Să mai încercăm până în 2020?”, întreabă liberalii și democrat-liberalii.

Semnatarii moțiunii simple spun că singurii responsabili pentru incapacitatea de a explica ce va face România cu banii europeni sunt miniștrii Cabinetului Ponta și premierul, care, în calitate de „manager” al Guvernului, este direct responsabil pentru incapacitatea profesională a oamenilor pe care și i-a ales.

„Somăm Guvernul Ponta să se achite de responsabilități și să își merite salariile, punând pe masa Comisiei Europene un proiect serios și finalizând un proces care ne aduce pe culmile penibilului, pentru că nu putem fi corecți și responsabili nici măcar pe hârtie! Pentru că Guvernul Ponta se dovedește incapabil să scrie chiar și după dictarea Comisiei Europene, semnatarii moțiunii solicită demisia ministrului Fondurilor Europene!”, se arată în moțiune. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata