Senatul a aprobat vânzarea AAU-urilor prin negociere directă de către Guvern

18

Senatul a adoptat, marţi, 18 mai, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care vizează vânzarea, prin negociere directă de către Guvern a surplusului de emisii de CO2, a 300 de milioane de unităţi de AAU-uri (unităţi ale cantităţii atribuite României prin Protocolul de la Kyoto).

Senatorul liberal Varujan Vosganian s-a declarat de acord cu vinderea cotelor nefolosite din cele atribuite României prin Protocolul de la Kyoto, dar a criticat modalitatea în care actualul guvern vrea să efectueze tranzacţiile.

El a afirmat că este ”straniu” că în actul normativ nu a fost prevăzută posibilitatea de a se vinde aceste unităţi pe bursă şi, de asemenea, faptul că nu se intenţionează angajarea unui consultant. Conform lui Vosganian, valoarea acestor unităţi se situează la aproximativ 2 miliarde de euro.

Senatorul PSD Marius Ovidiu Bota a afirmat, la rândul său, că actul normativ „este generator clar de corupţie” şi a opinat că s-a ales această modalitate pentru a se vinde mai scump decât pe bursă, ca să existe ”ceva mălai” pentru cei care negociază.

Pe de altă parte, senatorul PDL Marius Necula a spus că „problema este pusă politicianist” şi, având în vedere concurenţa din ultima vreme, a statelor din jur – Ucraina, Bulgaria, Polonia – aceste certificate ar fi putut fi vândute mai scump în timpul guvernării anterioare.

Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat că, în ultima perioadă, valoarea de schimb a acestor AAU-uri a scăzut foarte mult, iar interesul pentru acestea s-a manifestat din partea unor firme specializate, iar dacă România va intra în negocieri cu guvernele acestor state, tranzacţiile se vor face pe bursă.

De asemenea, el a precizat că banii ce vor fi obţinuţi vor fi folosiţi numai pentru dezvoltarea proiectelor pentru energie neconvenţională.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata