Sezonul nucilor de baltă din Delta Dunării, la final

18

O plimbare prin Delta Dunării alături de un localnic le poate dezvălui turiștilor deliciile necunoscute ale Rezervației care pot fi gustate pe loc.

Ivan Patzaichin a crescut în Mila 23 și a învățat să tragă la rame pe canalele din Rezervație. De câțiva zeci de ani locuiește la București, dar în ultima perioadă și-a făcut un obicei din a reveni în Deltă pentru a lansa câte un proiect. Recent el a lansat proiectul privind pescaturismul care are drept obiectiv încurajarea localnicilor de a se implica în turism.

Primul traseu gastronomic din Deltă face parte din acest proiect, iar multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin și localnicii le prezintă locurile altfel turiștilor, plecând chiar de la flora Rezervației.

”Ăștia sunt ciulinii de baltă. Îi găsești pe toate canalele din Rezervație. În august-septembrie, se pot mânca cruzi, după ce îi cojești și sunt dulci sau îi poți lăsa la uscat timp de câteva luni și apoi îi fierbi. Sunt foarte buni’, spune Ivan Patzaichin în timp ce scoate din apă un ciuline de baltă.

Lucica Buhaev, localnică din Mila 23, își amintește că atunci când era copil aducea acasă panere întregi cu nuci de baltă.

”Noi le spuneam nuci de baltă. Le lăsam să se usuce și iarna le fierbeam și ajungeau ca porumbul fiert. Duminica, ne strângeam cu toții la masă și stăteam la o tură de nuci de baltă’, afirmă Lucica Buhaev.

”Sunt tone de nuci de baltă în Deltă’, o completează Patzaichin.

Tot el spune că și spicul de papură se poate mânca primăvara, când planta este tânără.

”Când îmbătrânește, în apă, la rădăcină, are un con. Acela se rupe și se mănâncă crud’, afirmă Lucica Buhaev.

Nuferii au constituit și ei o sursă de hrană pentru pescarii tineri pierduți în Deltă, în timpul furtunilor puternice de vară. ”După ce ofilesc, te scufunzi în apă după bulbii de nuferi. Îi speli bine și-i cureți. La fel ca rodia, au semințele negre sau de culoare roșu închis și le mănânci’, povestește Ivan Patzaichin.

Râde și spune că din Deltă ”poți hrăni o Europă întreagă’. Nu se referă însă la pește, ci la flora Rezervației, mai puțin cunoscută și, prin urmare, mai puțin gustată.

”Prin practicarea pescaturismului, presiunea pe resursa piscicolă va fi mai mică, iar valoarea peștelui va fi mai mare, cu aceeași muncă. Va fi o experiență inedită pentru un turist care va dori să cunoască viața adevărată a unui pescar din Deltă’, afirmă multiplul campion olimpic la canoe.

În timpul plimbării cu bărci din lemn pe canalele din Deltă, turiștii pot face un popas în locul special amenajat pentru cei care doresc să mănânce un borș de pește făcut de localnici.

Proiectul derulat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 are o valoare totală de 20.000 de euro, este finanțat de Agenția de Dezvoltare a Germaniei, iar contribuția asociației din România este de 7.000 de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata