Sibiu: Un fost cercetător reclădeşte pentru turişti România în miniatură

23

Nu doar Florin Dumitru s-a îndrăgostit de Sibiu, ci și sute de mii de turiști care vin în fiecare an în fosta Capitală Culturală Europeană și pleacă acasă cel puțin cu o fotografie a orașului. Cu mai puțin de doi euro, mulți turiști preferă să ducă acasă, făcându-i loc în bagaje, o casă săsească din centrul Sibiului.

„O casă în miniatură are prețul între șapte și opt lei. E ceramică arsă, are smalț. Sunt mai multe etape. Munca unei căsuțe se întinde pe două zile, în sensul că trebuie să stea, să se întărească lutul, apoi să se usuce complet pentru a fi pictată cu niște pigmenți speciali care rezistă la temperaturi de peste 900 de grade. Spre exemplu, smalțul din ferestre are nevoie de peste 950 de grade. Avem și căsuțe cu lucarne, cu ochi. Ochii se fac cu o scobitoare”, descrie Florin cum reclădește casele reprezentative ale Sibiului.

Întrebat dacă sunt căutate de turiști casele lui, Florin Dumitru recunoaște că în special turiștii străini cumpără astfel de căsuțe. Tocmai de aceea s-a apucat să facă și centrul istoric al cetății Sighișoara.

„În general, străinii cumpără casele făcute de mine. Le plac tuturor, dar străinii le iau pentru că își dau seama că sunt ușor de cărat acasă la ei. Ai noștri cumpără mai puțin. Acestea sunt în general mai apreciate de oamenii mari decât de copii. Sunt ca niște jucării de oameni mari. Mulți le cumpără din nostalgie pentru vremurile când stăteau la casa bunicilor”, explică succesul căsuțelor sale Florin Dumitru.

Dacă cineva nu își putea închipui că într-o singură casă pot încăpea sute de căsuțe de ceramică, ei bine acasă la Florin Dumitru se poate face un mic tur al României turistice, doar văzând căsuțe specifice din Sibiu, Apuseni, Deltă, dar și locuințe de la țară din toate zonele tradiționale. Numai în centrul istoric al Sibiului există în realitate 1.220 de case, conform Primăriei Municipiului Sibiu. Cele mai fotografiate și admirate sunt 15 case din Piața Mare și alte 30 din Piața Mică.

Deși poate părea o idee trăsnită pentru că stă într-un apartament de bloc iarna, iar vara la casă, la țară, Florin Dumitru și-a propus să refacă în miniatură și blocurile gri, comuniste.

„Am de gând să fac blocuri comuniste, urâte, care cred că ar arăta mai frumoase dacă le-aș face eu în miniatură. Din astea gri, cu patru etaje, înghesuite. Nu știu dacă le-aș putea vinde într-un fel, dar aș încerca”, recunoaște Florin.

Pasionat de mic să facă obiecte din lut, Florin Dumitru mărturisește că mulți din jurul său cred că pentru el e în continuare o joacă. Însă, speră să poată trăi doar din asta. România în miniatură. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata