Sibiu: Un fost cercetător reclădeşte pentru turişti România în miniatură

23

Florin Dumitru, un profesor de istorie de 34 de ani, care de anul trecut a renunțat la cercetare la Universitatea din Târgoviște, a reușit să reclădească sute de case din centrul istoric al cetăților medievale Sibiu și Sighișoara, dar și case tradiționale românești din toată țara, pe care turiștii străini le cumpără din magazinele de suveniruri din fosta Capitală Culturală Europeană – Sibiu și astfel duc în toate colțurile lumii o parte din farmecul României.

„Am abandonat statul la stat, că se stă prea mult și se stă pe loc”, spune tânărul care s-a apucat să facă case în miniatură.

Primele căsuțe de ceramică au fost cele sub formă de magnet de pus pe frigider. O ocazie bună de a face niște bani. Cu mai puțin de un euro, oricine poate să își așeze o căsuță inspirată din cele tradiționale, românești, acasă în bucătărie pe frigider.

„Am făcut sute de căsuțe. M-am apucat de anul trecut. Până atunci am lucrat la Universitatea din Târgoviște, într-un centru de cercetare, în arheologie. Inițial am început să fac ceramică inspirată din culturile neolitice și am făcut mult timp asta. La un moment dat, am început să fac căsuțe din astea, magnet pentru frigider, dar nu din ceramică, făceam din altceva. Până la urmă am găsit o modalitate să fac și din ceramică, să fac mai multe la un preț foarte bun, adică la patru lei bucata. Am început cu căsuțele tradiționale. O căsuță tradițională se poate pune pe frigider, o poți lua în buzunar, e portabilă”, povestește zâmbind Florin.

După ce a încercat să reconstituie la mici dimensiuni casa bunicilor de la țară, Florin Dumitru a văzut câteva fotografii cu Sibiul și atât de mult i-a plăcut arhitectura nemțească, încât s-a apucat de modelat căsuțe din centrul istoric al vechiului burg nemțesc.

„Inițial am început să fac căsuțe după fotografii din Piața Mare. Spre exemplu, asta e o replică după o casă, nu știu cum se numește, lângă Casa Artelor din Piața Mică, undeva mai în dreapta, pe colț. Asta e tot din Piața Mică, de lângă Casa Luxemburg. Asta e din Piața Mare, dar nu știu cum se numește. Am făcut și Turnul Sfatului”, așa descrie Florin casele din zonele istorice ale Sibiului.

Nu știe exact ce istorie ascunde fiecare casă pe care o reproduce la scară foarte mică, însă e fascinat de casele cu ochi în acoperiș ale Sibiului, un element de arhitectură numit de specialiști lucarne.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata