Sindicaliştii cer majorarea salariului minim la 705 lei

8

Liderii sindicali au respins luni, 23 august, propunerea Guvernului de majorare a salariului minim la 640 de lei, solicitând Ministerului Muncii să facă noi simulări cu valori ale venitului minim la 675 de lei, respectiv 705 lei.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că scăderea salariului minim de la 705 lei, cât era coeficientul 1 din legea salarizării, la 640 lei, actuala propunere a Guvernului, este prea mare şi va produce efecte şi în sectorul privat, scrie Cotidianul.ro.

„Dacă acceptăm o astfel de variantă vom nenoroci sistemul privat. Trebuie să ridicăm acest salariu minim mai ales că de acum el va stabili coeficientul 1. Dacă ne ducem înapoi cu salariul minim, automat afectăm şi salariile din mediul privat”, a spus Apostoiu.

Liderul BNS, Dumitru Costin, a arătat că după tăierea cu 25% a salariilor, guvernanţi propun conservarea unui salariu minim la un nivel extrem de scăzut.

„Proiecţia cu 640 de lei pentru salariul minim nu face decât să confirme că pentru zeci de ani suntem obligaţi să operăm în piaţa muncii un salariu extrem de scăzut. Dacă cei din sistemul bugetar vor rămâne cu un salariu minim foarte scăzut şi cei din privat vor ţine salariile scăzute şi de aici vor rezulta probleme mari şi foarte mari în ce priveşte sistemele de securitate socială”, a explicat liderul BNS.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata