Sindicaliștii din educație, discuții cu Orban. Profesorii au abordat legea modificării orelor

24

Sindicaliștii din învățământ au avut, marți, o întâlnire cu premierul Ludovic Orban și cu ministerul Educației pentru a aborda problemele din sistem, iar în cadrul discuției profesorii au cerut să fie rezolvate efectele legii care a redus numărul de ore pentru mediul preuniversitar.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), alături de celelalte federații reprezentative din sistemul de educație, a participat, marți, la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Educației, Monica Anisie, pentru discuții care să vizeze principalele probleme cu care se confruntă sistemul.

Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ au cerut premierului Ludovic Orban, precum și ministrului Educației rezolvarea efectelor pe care le produce modificarea art. 66 din Legea Educației Naționale referitoare la numărul de ore din planurile cadru.

„Am solicitat prorogarea termenului de aplicare a acestei legi pentru a elimina tensiunile apărute în rândul cadrelor didactice din învățământul preuniversitar generate de riscul pierderii locului de muncă. În perioada următoare vor fi purtate discuții la M.E.C. pentru a se găsi soluții la problemele generate de modificarea legislației astfel încât nimeni să nu aibă de suferit, fie că vorbim de elevi sau de cadre didactice”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții FSLI.

Un alt punct al discuției a fost cel referitor la bugetul pentru educație care urmează să fie alocat pentru anul 2020. Potrivit sursei citate, premierul României a spus că și-ar dori să poată mări bugetul educației, iar decizia se va lua după ce se vor face toate calculele bugetare.

„În ceea ce privește creșterile salariale pentru angajații din învățământ, prevăzute a se acorda de la data de 1 ianuarie 2020 și de la data de 1 septembrie 2020, premierul s-a angajat că prima majorare se va aplica, urmând să se stabilească ce se va întâmpla cu a doua tranșă, iar un răspuns clar va fi dat peste două săptămâni. De asemenea, angajamentul părții guvernamentale a fost că vor fi identificate în perioada următoare și fonduri pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești”, mai arată sursa citată.

La rândul său, președintele FSLI, Simion Hăncescu, a anunțat că peste 2 săptămâni va fi organizată o nouă discuție.

„Considerăm că problemele din educație sunt extrem de importante și necesită rezolvare de urgență. Sperăm că în urma analizei care va fi făcută în cadrul Executivului, prin intermediul ministrului Educației Naționale și a ministrului Finanțelor Publice, vor fi găsite căile prin care vom opri efectele negative ale modificării art. 66 din LEN și se vor găsi soluții la problemele legate de acordarea drepturilor salariale. Nu în ultimul rând, Guvernul are restanțe în fața angajaților din învățământ, cea mai mare fiind acordarea a 6% din PIB pentru educație”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata