Situația din Belarus devine tot mai tensionată, Uniunea Europeană acuză Belarusul iar Polonia îl acuză pe Putin în conflictul migranţilor

23

Miercuri, două avioane strategice ale Forţelor Aeriene din Rusia au efectuat zboruri în spaţiul aerian al Belarusului. În același timp, Polonia acuză că operaţiunile de facilitare a tranzitului imigranţilor sunt coordonate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Astfel, două avioane strategice de tip Tupolev Tu-22M3 ale Forţelor Aeriene ruse au efectuat miercuri zboruri în spaţiul aerian al belarusului, pentru testarea modului de coordonare a apărării aeriene, anunţă Ministerul Apărării din Rusia, conform agenţiei RIA Novosti, citată de Reuters.

Pe de altă parte, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat că operaţiunile regimului din Belarus de facilitare a tranzitului imigranţilor sunt coordonate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

În opinia sa, „Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, este executorul celui mai recent asalt, dar acest asalt are un susţinător care poate fi găsit la Moscova, iar acel susţinător este preşedintele Putin”, a declarat Mateusz Morawiecki.

În acest context, Uniunea Europeană şi Polonia se tem că serviciile secrete din Belarus ar putea provoca un incident militar în zona de frontieră, unde sunt mii de imigranţi extracomunitari, iar preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a vorbit marţi despre criză cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin.

Uniunea Europeană acuză Belarusul

Comisia Europeană a acuzat, marţi, regimul autoritarist de la Minsk că atrage imigranţii clandestini cu promisiuni false.

Un număr de cel puţin 2.000 de imigranţi extracomunitari se află acum la frontiera dintre Polonia şi Belarus.

„Imediat după venirea în Belarus, imigranţii sunt transferaţi spre frontieră şi sunt forţaţi să intre ilegal în Uniunea Europeană”, a declarat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Polonia suspectează că autorităţile din Belarus vor să creeze un incident militar la frontieră. „Belarusul vrea să genereze un incident major, preferabil cu focuri de armă şi victime”, a declarat Stanislaw Zaryn, directorul Departamentului polonez pentru Securitate Naţională.

În schimb, regimul de la Minsk susţine că Polonia a transferat echipamente militare la frontiera cu Belarus. În contextul amplificării tensiunilor, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a vorbit marţi, prin telefon, cu Vladimir Putin. „Cei doi lideri au avut un schimb de opinii pe tema situaţiei refugiaţilor”, a transmis Preşedinţia Rusiei, conform Agenţiei France-Presse.

În prezent, miile de imigranţi extracomunitari care se află la frontiera dintre Belarus şi Polonia, au încercat să distrugă gardul metalic. Luni, au existat informaţii că militari belaruşi au tras focuri de avertisment. În acest context, Guvernul Poloniei a decis închiderea punctului vamal Kuznica. Potrivit publicaţiei Die Welt, Polonia analizează posibilitatea de a închide toate punctele vamale de la frontiera cu Belarus.

Din punct de vedere socalo-politic, Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind afluxul de imigranţi de la frontiera Belarusului cu Polonia şi a cerut Administraţiei de la Minsk să respecte legislaţia internaţională, denunţând utilizarea tacticilor „hibride” în conflictul cu Uniunea Europeană. Liderii de la Bruxelles acuză regimul Aleksandr Lukaşenko de facilitarea tranzitului imigranţilor clandestini spre spaţiul comunitar ca ripostă la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană din cauza acţiunilor de reprimare împotriva opoziţiei belaruse.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata