Situaţie explozivă în Vestul ţării. Analiza apei din Beba Veche arată că ar fi contaminată cu arsenic

20

Vestul Timisului sta pe un butoi cu pulbere din pricina firmelor de prospectiuni pentru gazele de sist, iar localnicii se pregatesc de revolta. Ultimele analize ale apei din zona arata o crestere alarmanta a nivelului de arsen, o adevarata otrava, spun specialistii, pentru ca in timp duce la dezvoltarea cancerului.

La Beba Veche, cea mai vestica asezare a Romaniei, oamenii s-au ingrozit cand au aflat vestea ca apa ce curge la robinetele lor, din reteaua publica, e toxica, scrie opiniatimisoarei.ro.

Cel care trage semnalul de alarma este primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohancanu.  El sustine ca, in lipsa oricaror surse de poluare in vecinatate, panza de apa freatica ar fi fost influentata de aceste explorari.

“In urma unor analize efectuate la un laborator specializat din Arad am constatat ca continutul de arsen din apa potabila de la Beba Veche in ultimele 12 luni a crescut in limite foarte mari. Daca acest continut de arsen este acceptat pana la 10 unitati, el acum, in momentul de fata este crescut la 26 de unitati. Acest lucru nu se poate explica decat prin exploatarile care au loc la un km de comuna Beba Veche, peste granita cu Serbia. Aceste exploatari au loc de doi ani in Serbia si efectele nu au intarziat sa apara si la Beba Veche. Nu am facut nicio sesizare pana in momentul de fata, dar o voi face in scurt timp pentru ca eu consider ca viata locuitorilor din Beba Veche este afectata de aceasta apa cu continut ridicat de arsen“, a spus primarul Bohancanu.

In satul Cherestur de langa Beba Veche, oamenii au iesit marti in strada! Imbracati cu tricouri galbene pe care au imprimat un mesaj anti-fracturare, localnicii s-au adunat in centrul asezarii sa-si strige furia. Protestul lor a stat sub indemnul ‘Impreuna oprim otravirea Romaniei“.

“Noi nu suntem de acord sa faca asa ceva la noi. Si asa e praf, numai praf si necaz. Ne mai trebuie sa avem si otrava pe pamant?“, a spus indignata o localnica.

“E riscant, cumparam apa de la magazin“, a spus un altul.

Oamenii au scandat “Vrem agricultura, NU fractura!” si “Salvam Campia de Vest!”

 

  • Hotarare anti-explorari

La Beba Veche, Consiliul Local a fost si mai drastic si a dat o hotarare de interzicere a „prospectiunii seismice, explorarii-dezvoltarii-exploatarii hidrocarburilor neconventionale prin metoda fracturarii hidraulice de mare volum pe teritoriul comunei administrativ al comunei Beba Veche: in rezervatia naturala ornitologica Beba Veche, pe domeniul privat al comunei Beba Veche sau fara acordul proprietarilor”.

Problema este ca o hotarare similara a fost data la Pungesti, fiind declarata ulterior ilegala, insa alesii din Timis au avut grija la intocmirea documentului,  sa nu generalizeze, ca sa nu pateasca la fel.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata