Sporturi mai puţin cunoscute: Bungee Jumping

35

Bungee jumping sau săritura cu coarda elastică este unul dintre cele mai spectaculoase sporturi extreme, o sfidare a gravitației care necesită mult curaj, experiență și rezistență. Practicantul sare de la o înălțime de zeci de metri, fiind asigurat cu o coardă elastică fixată de gleznă.

Practicarea acestui sport presupune foarte mult curaj, rezistență fizică și psihică și nu în ultimul rând voință. Din punct de vedere medical este interzis bungee jumping-ul persoanelor care suferă de cardiopatii de orice natură, hipertensiune arterială, afecțiuni ale oaselor, întinderi musculare și ale articulațiilor, boli ale sistemului nervos, paralizii, pareze, epilepsii, psihoze, bolii ale ochilor — miopie, miopie degenerativă, glaucom etc. De asemenea, este contraindicat persoanelor aflate sub influența drogurilor și alcoolului, precum și femeilor gravide.

Istoria acestui sport a început să fie scrisă în Republica Vanuatu, o țară insulară situată în Oceania. Aici se practică, din timpuri străvechi, ”naghol” (”aruncarea în nisip” sau ”înot în nisip”, în engleză ”land diving”). Localnicii organizează, în fiecare primăvară, un ritual care constă în aruncarea persoanelor de sex masculin, indiferent de vârstă, cu capul în jos, din vârful unui turn foarte înalt, legați cu o liană elastică de un picior.

Evenimentul este considerat un test de curaj pe care toți bărbații trebuie să îl dea, cel puțin o dată în viață, un fel de ritual de inițiere. În momentul în care săritorul ajunge la pământ, trebuie să îl sărute și în același timp să îl atingă cu palmele. Cu toate că practica este foarte periculoasă, Festivalul Nagol s-a soldat rareori cu victime.

Ritualul din Vanuatu a fost popularizat în 1950, când David Attenborough a realizat un reportaj pentru BBC, în Insula Pentecost. Istoricii sportivi notează astfel de probe de curaj și la Oxford University Dangerous Sports Club, unde sportivii au efectuat sărituri experimentale de la înălțimea de 75 de metri, de pe Clifton Suspension Bridge din Bristol, în jurul anului 1970.

Creatorul bungee jumping-ului, așa cum îl știm astăzi, este însă considerat neozeelandezul Alan John Hackett, care l-a brevetat odată cu prima demonstrație efectuată chiar de el, în 1986, de pe Podul Greenhithe din Auckland. În anii următori, Hackett a pornit într-un turneu mondial, efectuând sărituri de pe poduri și alte structuri, inclusiv de pe Turnul Eiffel. Alan John Hackett este proprietarul firmei Hackett, cel mai mare producător de echipament bungee jumping.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata