Sporturi mai puţin cunoscute: Bungee Jumping

35

În ciuda pericolului ridicat, din 1980 până azi au fost efectuate milioane de sărituri cu capul în jos. De menționat că săriturile sunt efectuate în condiții de securitate maximă, în cazul ruperii jambierelor speciale în timpul saltului asigurarea fiind preluată de un al doilea sistem, format din ham și vestă, legate între ele cu o coardă. Echipamentul necesar include coarda elastică, existând două tipuri de corzi pentru bungee jumping: cele tecuite și cele din gumă.

Corzile tecuite, numite coarda șoc sau mil-spec (de la specificația militară), sunt folosite în parașutism pentru a lega parașutele când se aruncă greutăți din elicopter. Au un miez de gumă, înfășurat în bumbac sau teacă de nylon. Cele făcute în totalitate din gumă au fost fabricate pentru prima oară în Noua Zeelandă, special pentru bungee jumping.

Alcătuite din peste 1 000 de șuvițe individuale de gumă, se întind până la aproximativ de patru ori lungimea lor în timpul săriturii, rezultând un impact mai mic asupra corpului celui care sare, în comparație cu corzile tecuite.

Durata de folosire a acestor corzi ajunge la 1 000 de sărituri în comparație cu 400, pentru cele tecuite. Al doilea articol de echipament pentru practicarea acestui sport extrem este hamul. Folosirea hamurilor pentru piept și talie este recomandată în special săritorilor începători și în cazul săriturilor scurte.

Cea mai înaltă săritură de bungee jumping a avut loc la 17 decembrie 2006, de pe Turnul Macau, din China, de la înălțimea de 233 de metri. Un alt loc celebru pentru săriturile cu coarda este Barajul Verzasca, din Elveția, cu o înălțime de 220 de metri, aici fiind filmată scena de deschidere din filmul Golden Eye, seria James Bond. Alte locuri unde se practică bungee jumping de la înălțimi considerabile sunt Podul Europabrucke, Austria, 192 metri și Podul Bloukrans, Africa de Sud, 216 metri.

În România, primele salturi au avut loc în parcul Herăstrău din București, de la 60 m înălțime, folosind ca punct de lansare o macara. Cel mai spectaculos loc de practicare săriturilor cu coarda din țară se află în Cheile Râșnoavei, de la 140 m înălțime.

Cel mai înalt centru de bungee jumping din România a fost cel de pe barajul Vidraru, de la 166 m înălțime, care în prezent însă este închis. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata