Starace, despre ritmul liberalizării preţului la energie în România: În final, rezultatul va fi acelaşi

13

Trimisul special al AGERPRES George Coman transmite: Reglementările europene privind piaţa energiei electrice vor fi aplicate în România indiferent de interpretările Guvernului sau ale autorităţilor naţionale de reglementare, a declarat marţi directorul executiv al Enel Group, Francesco Starace, referitor la evoluţia punerii în practică în România a legislaţiei privind liberalizarea preţului la energia electrică.

„Evoluţia aplicării reglementărilor europene în România nu ne surprinde deloc, este evoluţia normală a reglementărilor în cadrul direcţiei europene adoptate. Deci, sincer, directivele europene se aplică statelor membre ale UE, iar Guvernele statelor membre interpretează acele directive în diferite feluri, dar în final rezultatul este în general acelaşi”, a afirmat directorul executiv al Enel Group.

Acesta a apreciat că guvernele şi autorităţile sunt independente să decidă cum doresc în privinţa evoluţiei aplicării legislaţiei europene privind piaţa de energie, dar doar în cadrul reglementărilor europene.

„Asta este mereu o poveste ciudată – de câte ori poţi intra într-o cameră de hotel şi să înţelegi de fiecare dată cum funcţionează duşul? Sunt atât de multe opţiuni? Oamenii au inventat ca la duş să curgă apa dinspre tavan în jos. Deci, evoluţia aplicării reglementărilor europene este o altă modalitate de a se ajunge practic la aceeaşi destinaţie către care se îndreaptă sistemul european. Deci noi vom încerca, desigur, să înţelegem, să ameliorăm, să dirijăm, să simplificăm aceste lucruri, dar, într-un final, guvernele şi autorităţile de reglementare dintr-o ţară anume sunt independente, iau ce decizii doresc, dar trebuie să se supună reglementărilor europene, deci nu suntem îngrijoraţi în mod special”, a declarat Francesco Starace.

Directorul executiv al Enel Group a prezentat, marţi, la Milano, planul strategic de dezvoltare a Enel Group pentru perioada 2020-2022, care se concentrează pe creşterea investiţiilor în sectorul producţiei de energie din surse regenerabile şi pe decarbonizarea infrastructurii globale de producţie de electricitate a companiei.

Despre informaţiile privind intenţia Enel de a vinde active din România, Francesco Starace a precizat că grupul nu a luat nicio decizie în acest sens, însă ar putea hotărî să vândă, în contextul în care combinaţia dintre active de distribuţie de energie şi active de producţie de energie regenerabilă este foarte valoroasă pentru mulţi investitori.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a declarat, la jumătatea lunii octombrie a acestui an, că piaţa de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021 şi preţurile reglementate vor fi eliminate inclusiv la consumatorii casnici, pentru a exista concurenţă în piaţă. Potrivit acestuia, măsura a fost agreată de toţi participanţii la piaţă, precum şi de Comisia Europeană.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata