Statul nu are niciun plan pentru resursele extrase din Marea Neagră

10

Statul nu are niciun plan de valorificare în economie a gazelor extrase din Marea Neagră. Însă, are printre cele mai mari taxe din Europa aplicate pe exploatarea resurselor, se vaită petroliştii. Aceştia au comandat un studiu pentru a dovedește că redevenţele nu sunt printre cele mai mici din Europa, aşa cum îşi motivează guvernanţii majorarea taxării.

Zăcământul din Marea Neagră, aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de gaz, ar putea intra în exploatare peste doi ani, dar statul nu are niciun plan de valorificare a acestei resurse în economia României. Singura destinaţie pare a fi exportul gazelor către alte ţări europene.

Harald Kraft, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră: „Situaţia preferabilă ar fi dacă prelucrăm gazele în ţara noastră şi exportăm produse finite făcute cu acele gaze, adică petrochimie, îngrăşăminte. O să fim un exportator de gaz, dar întrebarea este în ce formă exportăm gazele. Prelucrate sau cum vin din pământ. Toată lumea ştie să facă schimbări de la o zi la alta, să majorăm taxe cum dorim, dar ne întrebăm care va fi următorul pas”.

Daniel Apostol, secretar general ROPEPCA: „Vorbim de Marea Neagră de parcă ar fi a tuturor şi a nimănui. Ar trebui să privim potenţialul economic al Mării Negre cu mult mai multă înţelepciune”.

Însă, statul taxează exagerat veniturile petroliştilor, conform unui studiu realizat de o firmă de consultanţă.

În 2016 taxele achitate de companiile din România pentru resursele de gaze şi petrol exploatate, au fost de aproape 3 ori mai mari decât media europeană. În 2017 impozitarea s-a redus ca urmare a eliminării taxei pe stâlp, dar a rămas cu mult mai mare decât în majoritatea statelor europene.

Vlad Boeriu, director în cadrul unei companii de consultanţă: „În România odată avem redevenţa, care se calculează în funcţie de volumul de producţie şi este cuprinsă între 3,5-13%. De asemenea, de asta avem impozitul suplimentar de 60% aplicat veniturilor obţinute din dereglementarea preţurilor la gaze naturale, mai avem un impozit suplimentar de 0,5% pentru exploatarea petrolului brut”.

Companiile petroliere nu sunt de acord cu o taxare diferită pentru exploatarea hidrocarburilor pe mare şi pe uscat. Reprezentanţii producătorilor spun că este necesară o reducere a taxării pentru întreg sectorul, nu doar pentru exploatarea gazelor şi petrolului din mare. Reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai Energiei nu ne-au răspuns în legătură cu strategia statului privind valorificarea acestor resurse.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata