STS: Avem 18.000 de tablete în secțiile de votare din România. Toți operatorii știu să le utilizeze

21

18.000 de tablete sunt în secțiile de votare din România, toți operatorii fiind instruiți să le utilizeze, a explicat Laurențiu Ilinca, din cadrul STS. Dacă o tabletă se defectează, procesul electoral nu se oprește: datele alegătorului sunt notate pe hârtie, iar dispozitivul e înlocuit în 45 minute.

„În secțiile de votare din România avem aproximativ 18.000 de tablete, dar sunt și tabletele arondate pe lângă secțiile de votare unde s-a constatat un flux mare de alegători pe listele suplimentare la penitenciare și centrele spitalicești. (…) Colegii (din centrul de preluare a apelurilor, n.r) încearcă să îi consilieze pe operatori în toate disfuncționalitățile apărute. Iar când nu putem din telefon să facem acest lucru, avem centrele de intervenție rapidă care, în maxim 45 de minute, se deplasează în secția de votare și înlocuiește echipamentul”, a declarat Laurențiu Ilinca, coordonatorul Centrului de preluare a apelurilor din cadrul STS.

Acesta a precizat că peste 50.000 de operatori au fost instruiți, în ultimii ani, privind utilizarea tabletelor în secțiilor de votare.

„Toți oamenii din secțiile de votare știu să utilizeze tabletele. Noi am instruit, avem în baza de date 50.400 de persoane instruite din 2016. La nivelul secțiilor din străinătate, în ultimele 3 luni am instruit 6.000 de persoane care sunt membri operatori de calculator în secțiile de votare din străinătate”, a explicat reprezentantul STS.

Întrebat care ar fi problemele care ar putea apărea în procesul electoral de duminică din țară. Laurențiu Ilinca a spus: „La nivelul țării se poate întâmpla ca tableta să nu mai poată funcționa. Trebuie inlocuită. Dar și în această situație, procesul electoral nu se oprește – sunt preluate datele alegătorului pe hârtie și când vine centrul de intervenție îi va inlocui echipamentul și operatorul preia datele”.

Românii din diaspora au mers la vot încă de vineri, iar cei din țară sunt așteptați la urne duminică, între orele 7:00-21:00. Primul tur al alegerilor prezidențiale din țară va avea loc pe 10 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 24 noiembrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata