SUA trimit Ucrainei ajutor militar de 800 de milioane de dolari ce include armament greu

38

În data de 13-04-2022, președintele american Joe Biden a anunțat un ajutor militar suplimentar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina și a extins și tipul de arme care vor fi trimise pentru a include artilerie grea, în așteptarea unui asalt extins al rușilor în estul Ucrainei, transmite Reuters.

În prezent, acest pachet, mărește suma ajutorului militar, pe care SUA l-au trimis Ucrainei de la începutul invaziei ruse la 2,5 miliarde de dolari, iar acest pachet include sisteme de artilerie, muniție, transportoare blindate și bărci de apărare de coastă fără pilot, a transmis Biden într-o declarație scrisă după o discuție telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele Joe Biden a spus că a aprobat și transferul unor elicoptere și că echipamentul furnizat Ucrainei „a fost critic” în confruntarea invaziei.

Astfel, „Nu ne putem odihni acum. Așa cum l-am asigurat pe președintele Zelenski, poporul american va continua să fie alături de poporul ucrainean brav în lupta lor pentru libertate”, a declarat Biden.

În contextul ajutorului,  noul pachet de ajutor include 11 elicoptere Mi-17 care au fost alocate Afganistanului înainte ca guvernul de acolo susținut de americani să se destrame anul trecut. Ajutorul mai include 18 obuziere de 155 de mm cu 40.000 de proiectile, radare contra artileriei, 200 de transportoare blindate și 300 de drone „Switchblade”.

Este pentru prima dată când obuziere sunt trimise Ucrainei de către SUA.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Penatgonului, John Kirby, a spus că o parte dintre sisteme, precum obuzierele și radarele, vor necesita antrenament suplimentar pentru forțele ucrainene care nu sunt obișnuite cu folosirea echipamentului militar american.

În această perioadă, „Suntem conștienți de timp și știm că nu ne este prieten”, a spus Kiorby când a fost întrebat de viteza livrărilor.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata