Subvenţia la energie termică, analizată de sindicate cu reprezentanţii FMI

21

Eliminarea subvenţiilor pentru energia termică a fost discutată luni, 2 august, de reprezentanţii sindicatelor şi cei ai misiunii Fondului Monetar Internaţional, în condiţiile în care măsura va afecta atât populaţia cât şi producătorii.

‘O problemă, ce se va accentua la sfârşitul anului, este legată de subvenţiile la energia termică. Din evaluările făcute, în momentul de faţă, populaţia, persoanele fizice, sunt datoare producătorilor şi distribuitorilor de energie termică cu un pic peste un miliard de euro, bani care nu cred că vor mai fi recuperaţi. Eliminarea subvenţiilor la populaţie şi producătorii de energie termică va accentua problemele, pentru că va scădea numărul celor ce vor plăti. Pensionarii plăteau şi erau beneficiari de subvenţii şi, cu siguranţă, nu vor mai putea plăti.

Dacă acum 60 la sută plătesc şi 40 la sută nu, acest raport se va schimba şi va scădea numărul celor ce plătesc, vor avea loc debranşări, ceea ce va afecta şi producătorii, care nu vor mai avea resurse pentru a funcţiona’, a explicat Dumitru Costin, preşedintele BNS, la finalul întâlnirii cu delegaţia FMI.

Acesta a subliniat că reprezentanţii FMI le-au comunicat că, din discuţiile cu Guvernul, au înţeles că Executivul ar dori ‘să purceadă la reducerea graduală a subvenţiilor, dar, dacă nu e dublată şi de invenţii în zona producerii de energie, astfel încât să reducă pierderile şi să producem energie termică mai ieftină riscăm să intrăm în colaps’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata