Suspendarea firmei, doar o staţie în drumul către faliment?

14

In 2010, de la inceputul anului si pana in luna iulie, aproape 49.000 de societati si-au sistat temporar activitatea, ducand numarul total de suspendari, de la 1 mai 2009 si pana in prezent, la aproape 158.000. Dintre acestea, mai putin de 5% si-au reluat activitatea, potrivit datelor furnizate de ONRC.

Mai exact, numarul de societati comerciale care si-au suspendat activitatea, incepand cu 1 mai 2009, este de 157.133, dintre care doar 7.811 si-au reluat activitatea in aceasta perioada, scrie Avocat.net. La acestea se adauga alte 150.000 de firme care si-au incheiat activitatea, prin radiere sau dizolvare voluntara.

„Majoritatea companiilor aleg sa isi suspende activitatea datorita dificultatilor generate de criza economica actuala. De asemenea, introducerea impozitului forfetar minim a fost un motiv pentru care societatile de talie mica au ales sa-si suspende activitatea (cu precizarea ca exista unele voci care sustin ca si in cazul unei societati comerciale suspendate impozitul minim ar fi datorat)”, a spus Daniela Cismaru.

Costurile pentru suspendare sunt mult mai mici decat pentru dizolvarea unei societati şi se situeaza intre 500 – 1.500 RON. Acestea cuprind, in general, taxele legale de inregistrarea mentiunilor la Registrul Comertului, costurile de publicare a deciziei, de aprobare a suspendarii activitatii in Monitorul Oficial, precum si onorariile consultantilor care asista societatea in aceasta procedura.

Suspendarea temporara a activitatii poate fi obtinuta, pentru o perioada de maxim 3 ani consecutivi, timp in care firma poate fi scutita si de depunerea unor declaratii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata