Tablourile furate într-un jaf produs acum 40 de ani au fost prezentate publicului la Berlin

12

Cinci tablouri furate într-unul dintre cele mai spectaculoase jafuri produse în Republica Democrată Germană (RDG) în urmă cu 40 de ani, au fost prezentate publicului berlinez, vineri, în premieră după dispariţia lor, şi după ce experţii şi-au dat verdictul cu privire la autenticitate, transmite DPA.

Pânzele, semnate de Frans Hals, Jan Brueghel cel Bătrân, Antoon van Dyck, Jan Lievens şi Hans Holbein cel Bătrân, au fost furate la 14 decembrie 1979 din colecţia Schloss Friedenstein din Gotha, un mic oraş aflat la 140 de kilometri vest de Leipzig.

Hoţii au reuşit să pătrundă în muzeu folosind echipamente de alpinişti, cu doar câteva zile înainte de activarea unui nou sistem de alarmă ce tocmai fusese instalat în castelul ce adăpostea muzeul.

În urmă cu 40 de ani, aceste pânze fuseseră evaluate la circa 5 milioane de mărci est-germane. Jaful a declanşat o acţiune de amploare a poliţiei, peste 1.000 de persoane fiind interogate, însă hoţii au rămas neidentificaţi.

În iulie 2018 surse anonime au contactat muzeul prin intermediul unui avocat, precizând că se află în posesia tablourilor, dar nu au putut furniza o variantă plauzibilă cu privire la modul în care au intrat în posesia acestor opere de artă.

Negocierile secrete demarate de atunci au dus la recuperarea pânzelor în septembrie 2019. Modul în care au fost furate rămâne neclar până în ziua de azi şi nu se ştie nici unde au fost ţinute vreme de 40 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata