Tările cu cel mai liber internet

24

 Islanda și Estonia sunt în continuare țările cu cel mai liber internet, potrivit studiului anual „Freedom on the Net 2019”, publicat de organizația Freedom House.

La popul opus, în coada clasamentului, se situează China și Iranul. Potrivit organizației citate, dezinformarea a devenit astăzi mai periculoasă decât cenzura, pe internet. Platformele digitale, inclusiv cele de social media, au devenit noile „câmpuri de bătălie” pentru democrație.

În 2019, statele și alte organizații au folosit dezinformarea și propaganda pentru a distorsiona realitatea în zeci de țări în timpul alegerilor, inclusiv în perioada alegerilor europarlamentare din UE, potrivit studiului realizat de Freedom House.

„Multe guverne descoperă că pe rețelele de socializare propaganda funcționează mai bine decât cenzura”, a declarat Mike Abramowitz, președintele Freedom House.

Organizația nu a inclus în studiu și România. Au fost analizate două state vecine, Ungaria, unde este un internet liber, și Ucraina, unde internetul este doar parțial liber.

Știrile false au devenit o mare problemă pe internet, iar mai multe țări, printre care și SUA, încearcă combaterea fenomenului. Totuși, Freedom House a inclus Statele Unite în lista celor 40 de țări care au extins, anul acesta, măsurile de monitorizare a cetățenilor pe rețelele de socializare online.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata