Taxarea inversă aşteaptă aprobarea Consiliului Uniunii Europene

20

Taxarea inversă pentru livrările de bunuri în interiorul ţării va putea fi aplicată după un interval de zece zile de la comunicarea de către Consiliul Uniunii Europene a aprobării derogării pentru aplicarea acestor prevederi numai pentru bunurile din categoriile pentru care s-a obţinut derogarea, informează un comunicat transmis marţi, 6 iulie,  de Ministerul Finanţelor Publice.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, nr. 54/2010, privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 23 iunie 2010.

În aceste condiţii, măsura privind aplicarea taxării inverse pentru livrările de bunuri în interiorul ţării din categoriile cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie între persoanele înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, prevăzută la art. I pct. 3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale, se aplică începând cu a zecea zi după comunicarea de către Consiliul Uniunii Europene a aprobării derogării pentru aplicarea acestor prevederi şi numai pentru bunurile din categoriile pentru care s-a obţinut derogarea.

Ministerul Finanţelor Publice va publica pe site-ul său oficial www.mfinante.ro data comunicării de către Consiliul Uniunii Europene a aprobării derogării.

Conform MFP, aplicarea taxării inverse este o măsură de simplificare a plăţii taxei, astfel încât persoana obligată la plata taxei este beneficiarul, în locul furnizorului.

Acest mecanism are ca scop colectarea optimă a creanţelor şi exercitarea unui control mai riguros din partea autorităţilor fiscale. Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2010 privind unele măsuri de combatere a evaziunii fiscale, procedura taxării inverse urmează a fi aplicată temporar, numai până la data de 31 decembrie 2011.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News