Tensiunile riscă să escaladeze în Transnistria

Foto: hotnews.ro
64

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat jurnaliștilor că există riscul ca tensiunile să crească în Transnistria, însă nu a dorit să spună că Rusia ar fi vinovată pentru exploziile recente din zona separatistă de la granița cu Ucraina.

Avertismentul venit de la Washington

Marți 26 aprilie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Prince, a declarat că există riscul escaladării tensiunilor, după exploziile care au avut loc în  Transnistria.

El nu a atribuit Rusiei vina pentru aceste explozii, însă a spus ”rămânem preocupaţi în faţa oricărei tentative potenţiale de escaladare a tensiunilor”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a mai spus că nu cunoaște toate detaliile, scrie France Presse, care adaugă ”ne facem ecou apelurilor guvernului moldovenesc la calm ca răspuns la aceste evenimente şi sprijinim pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea republicii Moldova“.

Situația din Transnistria trebuie abordată cu prudență

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a luat la cunoștință evenimentele din Transnistria, motiv pentru care spune că această situație trebuie abordată cu prudență.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) mai spune că actualul context trebuie tratat cu reținere, făcând, totodată, și apel la calm.

Pe de altă parte, acesta recomandă evitarea angajării în orice eventuale provocări.

Astfel, ”Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm și responsabilitate al Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, precum și pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menținerea unui climat predictibil și stabil și nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate”, au transmis reprezentanții MAE.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reiterat susținerea pentru soluționarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, și fără afectarea orientării sale pro-europene.

Rusia nu dorește să intervină în Transnistria

În prezent, ministerul rus de Externe a anunțat că Rusia vrea să evite scenariul în care este nevoită să intervină în Transnistria, relatează Reuters. De asemenea, Kremlinul a anunțat, anterior, că ceea ce se întâmplă acum în Transnistria reprezintă motive de îngrijorare serioasă pentru țara condusă de Vladimir Putin.

Presa internațională mai scrie că Moscova a anunțat că urmărește cu atenție evenimentele din Transnistria.

De cealaltă parte, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat Consiliul Suprem de Securitate de la Chișinău în cursul zilei de marți, decizia venind pe fondul exploziilor care au avut loc luni și marți în Transnistria.

Autoritățile din regiunea separatistă pro-rusă au anunțat că marți a avut loc un atac terorist asupra unei unități militare din apropierea Tiraspolului, asta după ce au mai avut loc alte două explozii.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata