Teodorovici: A doua rectificare bugetară va fi în octombrie; vom analiza în prealabil cum s-au cheltuit banii

8

A doua rectificare bugetară din acest an va avea loc la finalul lunii octombrie, în urma unei analize preliminare a modului în care ordonatorii de credite au cheltuit banii alocați, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă.

„În octombrie, la a doua rectificare, vom face o analiză să vedem cum au fost cheltuite sumele alocate la această rectificare. Dacă nu s-au cheltuit, vom proceda la fel: să alocăm sumele în zonele de interes în economie, să se cheltuie eficient”, a explicat Teodorovici.

El a precizat că la actuala rectificare bugetară s-a ținut cont de modul în care au fost cheltuiți banii și nu au fost realizate alocări artificiale, necorelate cu necesitățile.

Ministrul Finanțelor a reamintit că actuala rectificare bugetară este una pozitivă, nu afectează ținta de deficit de 1,86% din PIB pentru 2015.

În plus, Eugen Teodorovici a subliniat că rectificarea bugetară a fost discutată și cu reprezentanții instituțiilor financiare internaționale, iar aprecierea acestora a fost pozitivă.

Șeful Finanțelor a menționat faptul că și Consiliul Fiscal a apreciat că menținerea cotei de deficit pentru acest an este una fezabilă.

Guvernul a aprobat pe 28 iulie prima rectificare bugetară pe anul în curs, în forma propusă de Ministerul de Finanțe. Executivul a luat în calcul o creștere economică de 3,3% anul acesta, în creștere de la 2,5%, cât se estima la elaborarea bugetului de stat pe anul 2015, potrivit proiectului de rectificare bugetară postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

În aceste condiții, s-a propus majorarea, atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor bugetului general consolidat, pe sold, cu suma de 4,46 miliarde de lei, astfel încât deficitul bugetului general consolidat să se mențină nemodificat ca valoare nominală, respectiv 13,004 miliarde de lei. Ca pondere în PIB, deficitul crește de la 1,83% la 1,86%, ca urmare a modificării nivelului PIB estimat pe anul 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata