Teodorovici: Până la sfârşitul lui 2015 România va absorbi aproape 16 miliarde de euro din fonduri europene

20

Nivelul de absorbţie a fondurilor europene de către România a crescut de la 8% în 2012 la 34% la finalul lui 2013, iar până la sfârşitul anului 2015 această capacitate urmează să crească până la 80%, ceea ce înseamnă aproape 16 miliarde de euro, a declarat luni la Chişinău Eugen Teodorovici, ministrul român al Fondurilor Europene, în cadrul unei prelegeri în faţa studenţilor de la Academia de Studii Economice.

‘În acest ritm, până la sfârşitul anului 2015 România poate să ajungă la 80% absorbţie din ce avem noi acum alocat până în 2015, ceea ce înseamnă foarte mult. Aceasta înseamnă undeva cam vreo 16 miliarde de euro din totalul de peste 19 miliarde’, a declarat Eugen Teodorovici.

El a mai precizat că pentru anii 2014-2020 România va avea posibilitatea să obţină din fonduri europene aproximativ 43 de miliarde de euro, dintre care peste 10% vor fi alocate mediului de afaceri privat. ‘Este o sumă extrem de mică pentru nevoile pe care le avem’, a declarat Teodorovici, precizând că strategia pe care o va propune va consta în aceea ca banii să fie cheltuiţi încă din primii ani, pentru a putea recupera din decalajele economice faţă de alte state membre.

Eugen Teodorovici a susţinut o prelegere cu tema ‘Rolul tinerilor în formarea societăţii. Principiile europene’, în care a vorbit despre propria experienţă şi i-a îndemnat pe tineri să fie cât mai activi. El a vorbit şi despre posibilitatea unui proiect prin care studenţi de la ASE din Republica Moldova să poată face practică la Bucureşti în privinţa accesării fondurilor europene.

Eugen Teodorovici a participat la Chişinău, alături de ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean, la cea de-a doua sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova — România pentru integrare europeană. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata