„Thermal Energy Forum 2015”, primul forum dedicat energiei termice

21

Primul forum dedicat energiei termice, sub denumirea „Thermal Energy Forum 2015”, va avea loc joi, 19 februarie,în Capitală, la eveniment fiind așteptat ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

Organizatorii atrag atenția că, dintre subsectoarele ale industriei energetice din România, alimentarea cu energie termică este, de departe, în cea mai deficitară situație.

Alimentarea centralizată cu energie termică s-a dovedit în țările cu economie liberă consolidată a fi o metodă sustenabilă și cu cost minim în zonele urbane dens populate.

În țările în tranziție, încălzirea centralizată este relativ răspândită, dar necesită modernizări substanțiale pentru a deveni competitivă ca performanță și preț.

În acest sens, la secțiunea 1 — Politici, Strategii, operatori (producători & distribuție), temele de discuție care vor fi abordate sunt: orientări strategice naționale pentru domeniul energiei termice, cadrul de reglementare pentru producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, concepte energetice locale, comparația între sistemele de alimentare individuală cu energie termică și sistemele de alimentare centralizată cu căldură (SACET), modernizarea energetică a clădirilor/apartamentelor, regândirea și modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu căldură și promovarea tehnologiilor de înaltă eficiență, aplicarea unor sisteme de tarifare avantajoase pentru consumatori, soluții locale, energetica rurală.

La cea de-a 2-a secțiune — Cogenerarea și încălzirea centralizată în România — se va discuta despre efectul procesului de liberalizare a piețelor de energie electrică și gaze naturale, convenit de România cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, cadrul instituțional și legislativ eficient, măsuri alternative de implementare a directive privind eficiența energetică, necesitatea perfecționării schemei de sprijin a cogenerării de înaltă eficiență și a sistemului de alocare a costurilor, oportunitatea utilizării unor  tarife de tip binom, descurajarea debranșărilor de la sistemele de încălzire centralizată — o soluție?, promovarea utilizării surselor regenerabile, promovarea cogenerării industriale, soluții de restructurare a sistemelor existente prin concesionare, condițiile solicitate de investitori și finanțatori pentru facilitarea investițiilor în capacități noi sau existente de cogenerare în România.

Printre invitații la eveniment se numără: Emil Calotă, vicepreședintele Agenției de Reglementare în Energie (ANRE), Adrian-Mircea Teodorescu, director general interimar la RADET, Jean Sacreste, membru al board-ului Federației Europene de Servicii Inteligență de Eficiență Energetică (EFIEES), Doru Ciocan, președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Gabriel Ignat, director general Elcen etc.

Evenimentul este organizat de publicația The Diplomat-Bucharest. Concluziile acestui eveniment vor fi materializate prin elaborarea unui document oficial, cu sprijinul Asociației COGEN, care va fi transmis ulterior autorităților centrale, precum și participanților la forum. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata