Tinerii sunt mai interesaţi de atmosfera de lucru şi de siguranţa locului de muncă decât de salariu

24

Tinerii români în căutarea unui loc de muncă sunt interesați mai mult de atmosfera de lucru din cadrul unei companii și de siguranța locului de muncă decât de pachetul salarial oferit, reiese dintr-un studiu realizat la Iași, Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov de Târgul de Cariere.

‘Atmosfera de lucru din cadrul companiei este importantă pentru toți potențialii angajați intervievați, răspunsurile de ‘foarte important’ ocupând o pondere de 63%-64% în toate orașele vizate. Este ‘foarte importantă’ și siguranța locului de muncă — 54% dintre sibieni, 63% dintre brașoveni și ieșeni și 66% dintre clujeni au notat această opțiune în chestionare’, se arată într-un comunicat de presă transmis, marți.

În funcție de orașul de proveniență, există însă și diferențieri între opțiunile candidaților. ‘Calitatea condițiilor de muncă (birou propriu, spații de recreere etc.) este considerată ‘foarte importantă’ de 61% dintre respondenții din Sibiu, față de 32% dintre ieșeni și 28% dintre clujeni. Pe de altă parte, sibienii valorizează mai puțin existența programelor de dezvoltare a angajaților — traininguri și team building-uri: 25% dintre respondenții din Sibiu consideră că acestea sunt ‘foarte importante’, față de 40% dintre brașoveni, 42% dintre ieșeni și 52% dintre clujeni’, se precizează în comunicat.

Tot sibienii se diferențiază de ceilalți în ceea ce privește importanța pachetului salarial (incluzând salariul și bonusurile de tip telefon, laptop, mașină de serviciu, asigurare de viață), pentru 71% dintre aceștia fiind ‘foarte important’, față de 48% dintre clujeni și 40% dintre ieșeni și brașoveni.

‘La cealaltă extremă, sibienii valorizează cel mai puțin posibilitatea de a promova — doar 39% dintre ei consideră că e ‘foarte important’, față de 63% dintre clujeni și 52% dintre ieșeni. De asemenea, tot sibienii sunt cel mai puțin interesați de antreprenoriat: 33% dintre repondenți declară că intenționează să-și deschidă propria afacere în următorii doi ani, față de 83% dintre ieșeni. Clujenii și brașovenii se situează la mijloc: 44% în Cluj și 42% în Brașov’, se subliniază în comunicatul citat.

Studiul mai arată că tinerii în căutarea unui loc de muncă sunt tot mai puțin dispuși să își sacrifice viața personală pentru a face carieră — doar 28% dintre clujeni consideră că această afirmație li se potrivește, alături de 34% dintre ieșeni, 36% dintre brașoveni și 38% dintre sibieni.

Întrebați la ce distanță de actualul domiciliu ar fi dispuși să se mute pentru un loc de muncă ce ar oferi un salariu mai mare, tinerii preferă fie distanțele scurte, sub 100 de kilometri, fie o altă țară. ‘48% dintre brașoveni s-ar muta în străinătate, în timp ce sibienii sunt cel mai legați de oraș — 26% nu sunt dispuși să se mute nici pentru venituri mai mari’, mai reiese din comunicat.

La capitolul ‘ore suplimentare’, majoritatea celor intervievați sunt dispuși să le desfășoare doar dacă le aduc beneficii materiale plus dezvoltare profesională.

Studiul se bazează pe 721 de chestionare completate de participanții la edițiile din primăvara acestui an ale Târgului de Cariere din Iași, Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov. În total, peste 17.000 de tineri, majoritar cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, absolvenți de facultate sau în ultimii ani de studiu, au participat la eveniment. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata