Ţinutele Ministerului de Interne, vedetele unei expoziţii inedite la Muzeul de Istorie din Galaţi

1

Un număr de 35 de uniforme aparținând polițiștilor, pompierilor, polițiștilor de frontieră, jandarmilor, dar și lucrătorilor din penitenciare, alături de însemne militare, insigne, medalii și ordine, sunt prezentate începând de miercuri, 7 octombrie, în cadrul expoziției ,,Ținutele Ministerului de Interne, de ieri și de azi’, vernisată miercuri la Casa Cuza, secție a Muzeului de Istorie din Galați.

Vizitatorii au ocazia să admire ținutele a patru arme din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), de la începutul secolului al XIX-lea și până în prezent, respectiv Poliția Națională, Poliția de Frontieră, Jandarmeria și Pompierii.

,,Uniforma militară reprezintă un simbol alături de alte simboluri pentru națiunea română. Ea poate deveni utilitate în anumite momente și secvențe istorice și mai poate deveni un cod de legi, pentru cei care știu ce înseamnă, și un exemplu de curaj și de respect, pentru cei care o privesc.

Am încercat să redăm un colț de istorie din secolul XIX până în contemporaneitate’, a declarat muzeograful Maria Magdalena Tuluș, organizatorul expoziției.

Uniformele provin, câte cinci, de la Muzeul Poliției Române Târgoviște, Muzeul Național al Pompierilor București, Muzeul Poliției de Frontieră Giurgiu, Muzeul Jandarmeriei Române București.

Expoziția prezintă și o secțiune a uniformelor lucrătorilor din penitenciare.

,,Am creat un spațiu, o poveste, pe care sunt convinsă că o veți înțelege dacă o veți privi așa cum sunt etalate uniformele, ținutele și alte exponate. Un deținut fusese bătut în celulă și vine la șeful custode, gradul cel mai înalt în penitenciar, cu uniformă din 1856, flancat de doi gardieni din 1880 și din 1928. Cam asta ar fi o poveste prin care noi am încercat să reconstituim etapele importante ale evoluției uniformei penitenciare’, a spus Maria Magdalena Tuluș.

Uniformele gardienilor și ținuta deținutului au fost asigurate de Școala Națională pentru Pregătirea Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna.

Un jandarm, veteran de război, colonel în rezervă Crăciun Ghiță, de 92 ani, a istorisit câte ceva despre istoria culorii ,,bleu-jandarm’.

,,Tatăl meu a fost jandarm și a căzut pe front, iar eu am continuat meseria. Uniforma pe care am purtat-o era bleu jandarm, așa cum este cea de azi. Stofa de bleu jandarm era adusă din Polonia. După război, s-a trecut la uniforma kaki, cu cizme pentru ofițeri, jambiere pentru subofițeri și moletiere pentru trupă. În carieră, am purtat uniformă și kaki și bleu închis și bleu deschis. Îi rog pe toți cei care vin la expoziție să se bucure de aceste uniforme frumoase care au scris istorie’, le-a spus veteranul vizitatorilor.

Surpriza vernisajului a fost prezența cunoscutului interpret de muzică populară Lupu Rednic, care a venit la Galați în calitate de angajat al biroului marketing, tradiție, educație din cadrul Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne.

,,Prezența mea la Galați se datorează bunei colaborări dintre Centrul Cultural MAI și Muzeul de Istorie Galați. Aici, e vorba de istoria ținutelor militare din MAI și îi felicit pe organizatori. Când cineva trebuie să facă ceva frumos, să ne aducă aminte de înaintașii noștri, nu poți decât să-l feliciți și să te alături lui și să-l sprijini.

Este un eveniment extraordinar de frumos. Am mai spus și mă repet: o țară fără tradiție, fără cultură, nu are identitate. M-am născut într-o țară frumoasă, cu oameni harnici, gospodari, purtători ai culturii și tradiției românești și de aceea trebuie să fim mândri că suntem români’, a declarat  Lupu Rednic.

La finalul vernisajului, Asociația ‘Tradiția Militară’ a avut o prezentare de ,,uniforme vii’: uniformă purtată de compania de pompieri a Bucureștiului în bătălia de la 1848; soldat din compania de jandarmi pedeștri București din 1900; soldat de grăniceri din Primul Război Mondial, fruntaș din Regimentul 1 Grăniceri Carol I; colonel de pompieri din perioada socialistă-1968, militar din marina grănicerească.

Expoziția este deschisă timp de o lună, dar la cererea publicului, termenul poate fi prelungit.

,,Cei care sunt cunoscători de uniforme militare, și nu numai, pot să vadă cum au existat în realitate acum 150 de ani, o sută de ani, uniformele militare, cele din perioada interbelică, dar și cele, ca ale jandarmeriei, de după 1990 încoace’, a declarat directorul Muzeului de Istorie Galați, Cristian Căldăraru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata