Tolosa (FMI): Pentru creşterea conformării voluntare, contribuabilii trebuie trataţi cu respect de Fisc

20

România a făcut progrese în ultimii ani în ceea ce privește conformarea voluntară la plata taxelor, însă mai sunt multe de făcut în acest sens, iar pilonul principal trebuie să constea în educarea contribuabililor și îmbunătățirea calității serviciilor oferite acestora, a declarat joi reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internațional în România și Bulgaria, Guillermo Tolosa.

„Este esențial ca cetățenii să aibă percepția că banii din taxe sunt cheltuiți eficient, pentru a se conforma obligațiilor față de Fisc. O monitorizare atentă a cheltuielilor este esențială pentru crearea acestei percepții”, a subliniat Tolosa.

În opinia sa, în societate trebuie să existe percepția că are sens să îți plătești taxele, iar această percepție trebuie susținută cu un tratament egal pentru toată lumea, pentru ca fiecare să aibă convingerea că și competitorii plătesc aceleași taxe.

„Trebuie să simți că administrația te tratează cu respect, cu integritate și onestitate. Este foarte important să creăm această cultură a conformării”, a mai spus Tolosa.

Reprezentantul FMI spune însă că, în România, principiile conformării voluntare sunt foarte greu de implementat în condițiile în care foarte mulți oameni de afaceri, în mod perpetuu, evită plata taxelor.

„41% din firmele din România raportează pierderi, an de an”, a spus Tolosa, precizând că acest fapt arată fie că mulți oameni de afaceri sunt manageri nepricepuți, fie că au o abordare strategică în sensul evitării plății taxelor.

Reprezentantul FMI a făcut aceste precizări în contextul în care resursele administrației fiscale sunt limitate și o parte din ele trebuie direcționate către controlul acestor firme.

Tolosa a mai punctat și faptul că angajați ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, de la Direcția Mari Contribuabili, petrec o treime din timpul de lucru răspunzând solicitărilor venite din partea Curți de Conturi, multe dintre ele fiind pe cazuri care implică sume foarte mici.

„Aceste eforturi distrag atenția administrației fiscale de la marea problemă generată de faptul că aproape jumătate din firmele din România nu plătesc impozit pe profit pentru că raportează pierderi”, a adăugat reprezentantul FMI.

Un alt aspect la care România este deficitară în privința administrării fiscale este zona de rambursare de TVA. Oficialul FMI a menționat faptul că, în alte țări, verificarea unui dosar pentru rambursarea de TVA durează o zi iar în România acest termen este, în medie, de 6 luni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata