Tragedia de la maternitate: Ordinul Asistenţilor va face anchetă dacă asistenţi medicali vor fi culpabilizaţi de cercetarea judiciară

23

Conducerea filialei municipiului Bucureşti a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România va declanşa propria anchetă în cazul în care unul sau mai mulţi asistenţi medicali/moaşe de la Maternitatea Giuleşti vor fi culpabilizaţi la finalul anchetei judiciare aflate în desfăşurare, se precizează într-un comunicat transmis joi (19 august 2010).

Potrivit sursei citate, conducerea filialei municipiului Bucureşti a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, reunită în regim de urgenţă, a analizat informaţiile mass-media referitoare la tragedia de luni de la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „prof. dr. Panait Sârbu”.
„Suntem alături cu sufletul de nou-născuţii care se zbat între viaţă şi moarte, familiile greu încercate şi de colegii noştri. Ne exprimăm regretul că o asemenea tragedie îndoliază sistemul medical românesc.

Situaţia dramatică… a declanşat un val de informaţie mediatică bazat pe surse neoficiale din care rezultă acuzaţii care afectează grav imaginea profesiei de asistent medical/moaşă”, precizează comunicatul de presă.
Sursa citată arată că, în cazul în care unul sau mai mulţi asistenţi medicali/moaşe vor fi culpabilizaţi la finalul anchetei judiciare aflate în momentul de faţă în desfăşurare, organizaţia profesională va declanşa propria anchetă în conformitate cu legislaţia în vigoare şi Codul de Etică şi Deontologie Profesională.

Conducerea filialei municipiului Bucureşti a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România atrage atenţia că numărul de asistenţi medicali scade vertiginos din motive bine cunoscute de multă vreme şi anume blocarea posturilor din unităţile sanitare, nerespectarea normativului de personal care generează un volum de muncă supradimensionat, desfăşurat în condiţii de muncă improprii, inexistenţa unei politici de protecţie socială pentru profesioniştii din sănătate şi salarii care nu reflectă obiectiv efortul fizic şi intelectual.

Demotivarea prin nerecunoaştere a performanţelor profesionale şi mediatizarea excesivă prin titluri care au o conotaţie socială negativă a cazurilor izolate de eşec profesional, minimalizarea rolului asistentului medical în echipa de îngrijire şi libera circulaţie a forţei de muncă în spaţiul european sunt alte motive invocate de organizaţia profesională legat de scăderea numărului asistenţilor medicali.

„Responsabilităţile noastre cresc proporţional cu scăderea încrederii conferite de societate şi, din nefericire, în condiţiile date, astfel de evenimente se pot produce oricând dacă reforma sistemului sanitar din România nu se va face real, coerent şi eficient. Asistenţii medicali/moaşele depun eforturi imense la locul de muncă pentru a practica profesia nobilă aleasă prin vocaţie.

Mass-media pot fi partenerul nostru în demersurile pentru apărarea demnităţii şi prestigiului profesiei de asistent medical/moaşă. Noi dorim să fim alături de pacienţi şi să ne împlinim menirea, nu să fim „vinovaţii de serviciu” în majoritatea cazurilor de eşec din sistemul medical”, se mai arată în comunicatul transmis de conducerea filialei municipiului Bucureşti a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata