Traian Băsescu, convins că marea corupţie este întreţinută de funcţionarii din aparatul de stat

14

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu consideră că marea corupţie din Românie nu este întreţinută de politicieni, ci de funcţionarii din aparatul de stat.

El a declarat, miercuri seară, 8 iunie, într-o emisiune la România TV, că politicienii „nu sunt îngeraşi”, dar marea corupţie „trebuie atacată în zona ei mafiotizată, sub politic”.

„Toată lumea s-a uitat la politicieni şi a fost o greşeală de abordare, când, de fapt, politicienii se schimbă din an în an. Nici n-ar avea timp să construiască aceste sisteme de tip mafiot. În schimb, acolo, în aparat sunt cei care coordonează mafiile, le dirijează, le sprijină în mod ilegal. Trebuie intrat în realitatea corupţiei. Sub eşalonul politic trebuie intrat, că pe oamenii ăia nu i-a schimbat nimeni de 10, 15, 20, 25 de ani”, a afirmat Băsescu.

De altfel, fostul şef al statului şi-a manifestat convingerea că în multe ţări ale Uniunii Europene (UE) există politicieni mai corupţi decât cei din România.

„Eu vă garantez că în UE sunt ţări mai corupte decât România. Sunt politicieni la vârful unor ţări din UE mult mai corupţi decât cei din România. Numai dacă dăm exemplu Panama Papers”, a adăugat Traian Băsescu.

Acesta a mai declarat că românii doresc diminuarea corupţiei, însă nu vor să mai vadă un „spectacol regizat”.

„Cred că semnalul este foarte important pentru instituţiile de forţă ale statului, fie că vorbim de DNA, de SRI, de Înalta Curte, de parchete, în general. Aş vrea să fiu foarte clar: semnalul nu este un semnal împotriva luptei anticorupţie, ci împotriva modului cum se desfăşoară lupta împotriva corupţiei, adică acele spectacole umilitoare pentru oameni. O dată, de două ori, dar când o ţii un an şi jumătate, cu transmisiuni în direct, cum scoţi tu din DNA femei, bărbaţi cu cătuşe. În primul rând devine ceva cotidian. Oamenii se obişnuiesc cu aşa ceva. Nu mai e nimic spectaculos. Spectacolul e deja consumat, s-a erodat. Cred că este semnalul de respingere a modului cum se face lupta anticorupţie ca un spectacol regizat. Românii doresc diminuarea corupţiei”, a afirmat şeful statului, referindu-se la faptul că mai mulţi primari care au probleme în justiţie au fost realeşi la alegerile locale de duminică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata