Transgaz-ul UNGURESC: ”România nu poate consuma tot gazul din Marea Neagră; ce faceţi cu el, un foc mare?”

Șeful FGSZ, echivalentul din Ungaria a companiei naționale de transport a gazelor Transgaz, se întreabă retoric dacă România va utiliza gazele din Marea Neagră pentru a face ”un foc mare” căci nu are capacitatea de a le utiliza local.

România nu are capacitatea de a consuma local gazul din Marea Neagră căci îi lipsește industria necesară și în special petrochimia. Opinia a fost exprimată miercuri de Kristof Terhes, directorul general al FGSZ. El a adăugat că exportul acestor gaze rămâne cea mai bună soluţie.

Conform Agerpres.ro, Terhes a întrebat: ”România nu poate consuma tot gazul din Marea Neagră; ce faceţi cu el, un foc mare?”.

Peisajul petrochimiei românești a ajuns să fie unul trist. Din tot grupul Interagro, deținut de omul de afaceri Ioan Niculae, doar combinatul Viromet Victoria mai funcţionează, Chem Gaz Slobozia şi Donau Chem Turnu Măgurele sunt în observaţie, iar celelalte trei combinate au fost declarate în faliment.

Arpechim Pitești stă în continuare închisă iar Oltchim Râmnicu Vâlcea se străduie să reintre pe calea profitului.

Însă, FGSZ este operatorul Platformei Regionale de Rezervare a capacităților de transport a gazelor, inclusiv a celor aflate pe terioriul României. Licitaţiile prin care se rezervă capacitatea de export şi de import de gaze ale României, prin conductele Transgaz, se fac în Ungaria, pe o platformă a echivalentului ungar al Transgazului românesc, FGSZ.

Arpechim PiteştiFGSZgazeKristof TerhesMarea NeagrapetrochimieUngaria
Comentarii (0)
Adaugă comentariu