Trupele Statelor Unite vin în România. Forțele americane folosesc baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța

51

Trupele Statelor Unite care se mută în România din Germania vor ajunge în țară miercuri seară, a declarat Ministerul Apărării al României și vor proteja flancul estic al NATO de potențialele probleme din cauza crizei din Ucraina.

Statele Unite trimit aproape 3.000 de militari în plus în Polonia și România pentru a consolida apărarea est-europeană. În România ajunge o escadrilă Stryker de militari americani din Vilseck, Germania.

Ministerul a declarat că o parte din escadrilă, care va fi numită Task Force (TF) Cougar, va intra în România și va străbate țara până la baza militară Mihail Kogălniceanu din estul județului Constanța.

Forțele americane folosesc baza aeriană Mihail Kogălniceanu de la Marea Neagră din 1999. România, membră NATO din 2004, găzduiește și un sistem de apărare antirachetă balistică.

Escadrila Stryker, concepută pentru a fi dislocată în scurt timp, se va adăuga celor 900 de soldați pe care SUA îi au în prezen în România, unii ca parte a forței NATO și alții în cadrul unor acorduri bilaterale separate.
De asemenea, Franța s-a oferit să fie națiunea conducătoare a unei viitoare misiuni NATO în România, care ar putea cuprinde aproximativ 1.000 de militari din diverse țări, iar o decizie ar putea fi luată la următoarea reuniune a miniștrilor apărării NATO, de la jumătatea lunii februarie.

„Contribuția noastră… vom căuta să sporim orice face NATO și, în general, sprijinim eforturile NATO de a construi grupul de luptă aici”, a declarat miercuri, la București, consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet.

„Întărirea flancului estic de la nord la sud este în fruntea agendei NATO, fără îndoială. Un lucru pe care l-am arătat foarte clar părții ruse este că dacă vor continua acest curs de escaladare și dacă vor alege să ia armata, în ceea ce privește Ucraina, vor vedea mai multe capacități NATO pe flancul estic”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata