Tulcea, în legendele sportului românesc

6

Încurajarea implicării copiilor în activitățile sportive este un alt obiectiv al asociației sale, cu atât mai mult cu cât doar comuna Crișan din Delta Dunării a dat de-a lungul timpului 23 de campioni mondiali și olimpici ai sporturilor cu vâsle, iar în ultimii 15 ani niciun campion al României nu a mai fost originar din Delta Dunării. În plus, multe persoane percep acum vâslitul ca pe o rușine. În acest context se înscriu și demersurile făcute alături de Consiliul Județean Tulcea și Primăria municipiului Tulcea de a amenaja primul canal olimpic pentru competiții de canotaj din România, acesta urmând să fie și primul canal de canotaj eco din lume.

Canalul olimpic se va amenaja în apropierea orașului Tulcea, unde o suprafață de teren va fi renaturată, va avea o lungime de 2.400 de metri, o lățime de 400 de metri și va fi dedicat exclusiv sportivilor de performanță. Până când se vor finaliza lucrările de amenajare a acestui canal, vizitatorii Deltei sunt invitați în fiecare an, în perioada 30 august-1 septembrie la Festivalul internațional al bărcilor cu vâsle, Rowmania Fest, găzduit de orașul Tulcea. Este un eveniment unic în Europa de Est, o platformă de recuperare a tradițiilor legate de bărcile cu vâsle, unic prin faptul că îmbină sportul și mișcarea în aer liber cu spectacolul și evenimentele outdoor.

Elena Fidatov Moruzov este o legendă vie a atletismului tulcean. Campioană mondială la semimaraton cu echipa României, la Oslo (Norvegia), în anul 1994, la Monbeliard (Franța), în anul 1995, campioană europeană la cros cu echipa României, Alnwich (Anglia), în anul 1994, sunt doar câteva din rezultatele sale sportive. Alături de colegii săi de grupă, a înscris județul pe harta atletismului românesc.

Un alt nume al atletismului românesc este Ilie Floroiu. Născut în anul 1951, în comuna tulceană Izvoarele, legitimat la CS Farul Constanța, Ilie Floroiu, a obținut victorii în fața celor mai valoroși fondiști ai epocii, iar două din cele 13 recorduri naționale stabilite de acesta, cele de la 5.000 și 10.000 de metri, realizate în anul 1978, sunt valabile și în prezent. Poate vor fi bătute de elevii secției de atletism din Turcoaia.

În istoria sportului tulcean trebuie consemnată și performanța obținută de Dumitru Manea la întrecerile de lupte greco-romane, respectiv medalia de bronz la Campionatele Mondiale din Katowice (Polonia), din anul 1972.

Și sporturile de echipă au fost o mândrie pentru tulceni. În topul echipelor favorite a fost echipa masculină de volei, care s-a menținut în Divizia A în perioada 1975-1985. În anul 1991, a revenit în primul eșalon al voleiului românesc, unde a rezistat până în anul 1995, când profesorul Alexandru Stanciu a renunțat la antrenorat. A doua revenire în Divizia A s-a înregistrat în sezonul 1999-2000, pentru ca în următorul sezon competițional Deltacons să devină vicecampioana României. În sezonul 2002-2003, echipa devine campioana României, titlu pe care și l-a păstrat în sezonul următor, atunci când a jucat finala competiției Top Teams Cup, a doua întrecere ca importanță rezervată echipelor de club de pe continent. Deltacons a fost prima echipă masculină românească ajunsă într-o asemenea fază a unei competiții europene de la introducerea turneului Final Four, la începutul anilor 1990.

Unul dintre cei mai stilați boxeri ai anilor 1930, supranumit ”Spaima campionilor”, a fost Aurel Toma, născut pe data de 30 iulie 1911, în orașul tulcean Babadag. A fost primul boxer român care a urcat în ring la Madison Square Garden din New York, singurul din România care și-a construit o carieră în boxul profesionist american și cel care, în anul 1938, a pus capăt carierei dublului campion european și mondial la muscă, scoțianul Benny Lynch, un pugilist considerat inegalabil. Palmaresul lui Aurel Toma în America, 19 victorii, 9 înfrângeri și 4 egaluri, nu a fost egalat de vreun alt boxer român. Numele său se află acum pe frontispiciul sălii de sport din orașul său natal, Babadag, iar, în amintirea sa, începând de anul trecut, orașul din podișul Dobrogei găzduiește o competiție de box care-i poartă numele.

Desigur, rezultate remarcabile la nivel național s-au obținut și toate sporturile, iar juniorii tulceni continuă să reprezinte cu onoare județul în competițiile naționale și internaționale, chiar dacă sunt legitimați la alte cluburi sportive din țară. Tenacitatea, baza materială disponibilă, calitatea profesorilor și discernământul elevilor sunt condițiile necesare pentru un sportiv de performanță. Mulți din ei au calitățile cerute pentru a se remarca, însă timpul, pasiunea și dorința de a-și depăși profesorii stabilesc până la urmă câți dintre ei vor deveni legende în sport sau/și în alte domenii de activitate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata