Ucraina refuză creşterea preţului la gaze anunţată de Rusia

19

Ucraina nu acceptă noul preţ la gaz pe care doreşte să-l impună Rusia, de aproape 500 de dolari pe 1.000 metri cubi, a afirmat sâmbătă premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, citat de AFP.

Denunţând o ‘agresiune gazieră şi economică’, după anunţarea de către Moscova a creşterii cu 80% a preţurilor de livrare a gazelor către Ucraina, şeful guvernului ucrainean a subliniat în cursul consiliului de miniştri că ‘presiunea politică este inacceptabilă’. ‘Și nu acceptăm preţul de 500 de dolari’, a precizat el.

Rusia nu a reuşit să pună mâna pe Ucraina prin agresiune armată. Ea lansează acum planul de a controla Ucraina prin agresiune gazieră şi economică’ , a adăugat premierul ucrainean, cerând guvernului său să fie pregătit pentru cazul în care Rusia îşi restrânge sau opreşte livrările de gaz către Ucraina.

La rândul său, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a afirmat că, în absenţa unui acord privind preţul la gaz, Kievul va sesiza o curte de arbitraj, după cum prevede contractul privind livrările de gaz rusesc. ‘Vom încerca să găsim un acord. Dacă nu ajungem la un acord, vom sesiza curtea de arbitraj’, a notat el, potrivit Reuters şi AFP.

Moscova a anulat în această săptămână două reduceri acordate Ucrainei la livrările de gaze, de care Kievul este dependent. În 72 de ore, preţul a crescut de la 268 la 485 dolari pe 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai ridicate preţuri din Europa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata