UDMR a semnat acordul politic cu PNL. Care sunt condițiile impuse pentru învestirea Guvernului

6

Kelemen Hunor a declarat, luni, că a semnat acordul politic cu Ludovic Orban și toți parlamentarii UDMR vor fi prezenți la vot, însă este nevoie de răspunsuri din partea miniștrilor audiați și clarificări asupra programului de guvernare, pentru un vot pozitiv.

„Astăzi am semnat acest acord, un acord foarte simplu, un acord cu un text foarte scurt și care vorbește despre o perioadă foarte scurtă, vorbește despre un an de zile, până la alegerile parlamentare din 2020, despre ce ar trebui să facă acest Guvern în această perioadă, pune un accent deosebit pe chestiunile bugetare, rectificarea care trebuie făcută cât mai repede. Noi propunem prin acest acord să vină Guvernul până în 15 decembrie, cu un proiect de buget pentru anul 2020, bineînțeles, în ideea de a vota până la sfârșitul anului, pentru a intra în anul nou cu un buget aprobat, cu un buget votat în Parlament.”, a declarat liderul UDMR, luni, în urma negocierilor cu premierul desemnat.

Condițiile UDMR regăsite în acord se referă la acordarea a 6% din PIB pentru Educație și realocarea sumei de 2 miliarde de euro din Programul Operațional Infrastructura Mare spre Programul Operațional Regional. Alte condiții sunt: angajamentul Guvernului că nu va emite Ordonanțe în domeniul Justiției și respectarea drepturilor minorităților etnice.

„Am solicitat 6% din buget pentru Educație, credem că nu putem pierde încă un an, știu că nu este ușor, știu că necesită un efort, dar se poate aloca 1,52% din acest 6%, pentru infrastructură, pentru investiții, findcă în anul 2019 sunt multe școli care nu au o infrastructură corespunzătoare pentru copii în secolul XXI, deci vom insista la dezbaterea bugetului.(…) Am cerut realocarea a două miliarde de euro de la POIM la APOR, fiindcă sunt multe proiecte depuse, considerate eligibile, dar fără finanțare. Am cerut să nu se dea OUG pe Justiție și pe sistemul electoral, să nu fie nicio asumare de răspundere pe aceste domenii. În anul în care facem alegeri, să nu modificăm regulile jocului în timpul jocului. În rest, am mai cerut respectarea drepturilor acordate minorităților etnice, prin lege și prin lege și prin acorduri internaționale semnate și ratrificate de România, este de bun simț, este vorba de respect, și este vorba despre o proiecție de viitor și o gândire spre viitor, din partea noastră și a PNL.”, a argumentat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat că toți parlamentarii UDMR vor fi prezenți la votul de învestitură, însă vor acorda sprijinul doar în baza unor clarificări asupra programului de guvernare și de asemenea, a răspunsurilor venite de la miniștri, în cadrul audierii acestora.

„Am avut o ședință cu colegii noștri și ne pregătim pentru audieri, mâine și poimâine, vor fi întrebări pentru foarte mulți miniștri, așteptăm clarificări legate de programul de guvernare, pentru că sunt lucruri care nu sunt clare, în continuare, sunt aruncate, poate în grabă, poate există explicații, și trebuie să primim explicații, de la PNDL până la multe alte domenii, ANFP și multe alte chestiuni, ce dorește Guvernul să facă în anumite domenii, și vom vota în funcție de aceste răspunsuri, dar asta în comisii de specialitate, are o importanță mare, dar nu este ceva hotărâtor, și săptămâna viitoare vom fi prezenți cu toți deputații și senatorii și vom da votul hotărâtor.”, a conchis Hunor.

Audierea miniștrilor propuși în Guvernul Orban va avea loc marți și miercuri, urmând ca votul să fie dat într-un plen reunit lunea viitoare, de la ora 14.00, potrivit unei decizii a conducerii Parlamentului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata