UE se opune vânzării produselor de calitate în Estul Europei

13

Conform The Guardian, Uniunea Europeană ar fi în stare să interzică vânzarea de produse de calitate inferioară în Estul Europei.

Cercetările au sugerat că sute de produse ale unor branduri cunoscute sunt inferioare versiunilor vândute în Vest. Bruxelles-ul vrea să declare ilegale vânzările de produse inferioare calitativ în estul Europei după ce studiile au dovedit că sute de alimente și băuturi sunt supuse acestei practici, relatează The Guardian.

Branduri precum Coca-Cola, Pepsi, HiPP, Birds Eye, Lidl, Spar au negat acuzațiile că ar vinde produse de o calitate inferioară în Est. Persil și Ariel au fost acuzate că vând detergenți mai slabi în Est, fapt negat de companii, conform sursei citate.

Comisia Europeană va da luna viitoare statelor membre o metodologie de testare a mărcilor multinaționale, așadar vinovații adevărați să poată fi găsiți. În plus, finanțarea a fost asigurată.

Însă, Věra Jourová, cel mai înalt oficial al justiției la Comisia Europeană, responsabil de problemele consumatorilor, a declarat că guvernele din Europa Centrală și de Est, inclusiv din țara sa de origine, Cehia, au nevoie de e o legislație explicită, care este elaborată în acest moment.

Jourová a susținut că se confruntă cu rezistență din partea industriei și a statelor membre occidentale care cred, în mod incorect, că UE urmăreşte să armonizeze produsele alimentare.

„Industria este agitată. Există unele neînțelegeri între părți ale Europei cum că problema nu este atât de gravă. Colegii din comerț și industrie sunt îngrijorați, în mod legitim, să nu deschidem cutia Pandorei, dar cred că am propus o soluție echilibrată. Nu dictăm gusturile. Nu ne atingem de heringii danezi, nici de de cârnații cehi. Dacă există un brand care este comercializat în multe state membre, există încrederea legitimă că acel brand va conține același lucru. Nu se întâmplă așa în anumite cazuri, estimarea mea rămâne aceeași, e cazul a câteva sute de produse”, a declarat Jourova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata