Un angajat pierde 1,7 ore/zi din programul de lucru pe Internet; vineri e ziua preferată pentru activităţi extra-job

3

Un angajat pierde zilnic în jur de 1,7 ore (dintr-un program de lucru de 8,5 ore) pe Internet, ziua preferată pentru activități extra-job fiind vineri, iar intervalul orar este 15,00-17,00, conform unui studiu efectuat de specialiștii în HR de la WorkTack.

Studiul semnalează că, în ultimul timp, companiile se confruntă din ce în ce mai mult cu probleme organizatorice care afectează bunul mers al activității, una dintre probleme fiind accesarea site-urilor de socializare (Facebook, LinkedIN etc) și a altor site-uri care nu au vreo legătură cu activitatea de serviciu.

‘Una dintre probleme constă în accesarea site-urilor de socializare (Facebook, LinkedIN etc) și a altor site-uri care nu au vreo legătură cu activitatea de serviciu. Trăind în era comunicării și a informației și având acces ușor la Internet, fie pe laptop, telefon, tablete sau alte gadget-uri, angajații pur și simplu ‘uită’ să lucreze și preferă să se concentreze pe activități personale, în detrimentul celor profesionale. Un status nou pe Facebook, un Like, un Share, un Tweet nou, o fotografie pin-uită pe Pinterest sau reblogată pe Tumblr și uite așa timpul alocat activităților de lucru scade dramatic’, menționează specialiștii în HR.

În medie, un angajat pierde în jur de 1,7 ore (dintr-un program de lucru de 8,5 ore) pe zi, pe Internet, conform unui studiu al celor de la Salary.com, efectuat pe un eșantion de 2.057 de respondenți. Discuțiile cu prietenii sau membrii familiei, vizionarea filmulețelor sau a diverselor fotografii care circulă online, cumpărăturile online, cititul presei și jocurile sunt principalele distracții la locul de muncă pentru mai mult de 40% din salariații care au acces la Internet la locul de muncă.

Un detaliu important care a reieșit din studiul Salary a fost acela al zilelor în care se muncește, în medie, cel mai puțin.

Doar 3% din respondenți au ales marțea ca fiind ziua lor de lucru cu cele mai multe activități extra-job (ba mai mult, marți, între orele 9,00-11,00 se lucrează cel mai intens, în medie, la orice companie). În ceea ce privește ziua preferată de angajați pentru activități ce nu au legătură cu obiectul jobului lor, vineri a fost selectată de 43% din totalul de respondenți.

‘Nu e nicio mirare că aceștia aleg ziua de dinainte de weekend pentru a o lăsa mai moale, la fel cum nu e de mirare că lunea este a doua în top, din totalul de cinci zile lucrătoare. Urmează zilele de miercuri, cu 9%, iar joi, cu 6%, este penultima în clasament’, subliniază studiul.

Raportându-ne la orele în care angajații irosesc timpul, intervalul orar 15,00-17,00 este ales cu precădere de cei care se ocupă cu orice altceva decât cu activitățile pentru care sunt plătiți. Astfel, 27% dintre participanții la studiu au mărturisit că atunci caută cel mai mult să-și ocupe timpul cu altceva decât cu munca efectivă.

Organizarea precară a salariaților este o altă problemă pe capul angajatorilor. Conform participanților la studiul WorkTack, fie sunt neglijate sau amânate nejustificat unele task-uri importante, fie sunt realizate în grabă, din pricina timpului limitat. Cert e că managerii companiilor întâmpină reale dificultăți când încearcă să îmbunătățească organizarea activităților zilnice de lucru.

Întârzierile sunt și ele la ordinea zilei. Practic, managerii s-au obișnuit ca angajații lor să se prezinte la lucru respectând’ regula’ sfertului academic. În plus, obișnuita cafea de dimineață taie în jur de 30 de minute din timpul dedicat lucrului, iar dacă adăugăm în ecuație și pauzele de țigară, reiese că foarte mulți salariați muncesc în jur de 90 de minute mai puțin, zilnic, decât ar trebui în mod normal. Iar vineri, de obicei, e’ zi scurtă’, așadar programul se încheie deseori cu o oră mai repede.

‘Toate aceste probleme pot fi remediate cu ajutorul unei unelte care să eficientizeze procesul de lucru și să îmbunătățească organizarea muncii la nivel intern, de companie. Socializarea e extrem de importantă pentru orice angajat, iar pentru ca aceasta să nu devină o problemă la nivel de companie, este în beneficiul tuturor dacă se realizează la nivel intern. Astfel, angajații unei societăți sunt mai bine angrenați în realitatea de zi cu zi a companiei, lucrează mai eficient și se apropie de ceilalți colegi prin munca pe care o depun. Acesta e scenariul care convine tuturor directorilor de companie: angajați apropiați unii de ceilalți, aflați în permanentă legătură și excelent organizați’, a declarat Alex Ramadan, PR la WorkTack.

Angajații români muncesc, totuși, foarte mult. Sau, cel puțin, petrec multe ore la locul de muncă, iar asta conform specialiștilor în domeniul resurselor umane. Institutul francez Coe-Rexecode a stabilit că România (cu 2.099 ore) și Grecia (cu 2.010 ore) sunt cele două state membre ale Uniunii Europene unde numărul de ore lucrate de angajații cu normă întreagă a depășit în 2013 pragul de 2.000 de ore lucrate.

WorkTack.com este prima rețea de socializare privată dezvoltată în România, dedicată companiilor de toate mărimile, indiferent de numărul de angajați. Fiind utilizată la nivel intern, aplicația vine în sprijinul organizațiilor care caută să-și îmbunătățească activitatea și totodată modul de abordare a acesteia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata