Un asistent universitar clujean încearcă să salveze Băile Herculane prin Facebook

– Proiectul „Salvaţi Băile Herculane”, lansat pe Facebook de un asistent universitar din Cluj, a adunat deja peste 3.500 de susţinători

Mihai Cucerzan, un asistent universitar clujean în vârstă de 29 de ani, a iniţiat un proiect pe Facebook, prin intermediul căruia încearcă să atragă atenţia opiniei publice asupra situaţiei dezastruoase în care se află Băile Herculane. Printre cei peste 3.500 de români care au aderat la cauză se află scriitori, ziarişti, profesori universitari, politicieni, muzicieni, actori, artişti, sportivi, fundaţii, edituri etc, relatează Evenimentul Zilei.

Tânărul clujean intenţionează ca prin acest proiect să informeze opinia publică naţională şi internaţională cu privire la Băile Herculane, să atragă personalităţi care să susţină salvarea staţiunii, să determine intrarea fondului istoric şi natural al staţiunii în patrimoniul UNESCO şi să sensibilizeze autorităţile cu privire la această problemă.

În prezent, în Băile Herculane stau să cadă toate fostele edificii cu care Împăratul Franz Josef se mândrea odinioară. Hotelul Decebal are o căutătură chioară prin sticla ferestrelor sparte, are tencuiala căzută şi feroneria cariată de rugină. Hotelurile Traian şi Roman sunt epuizate moral şi fizic. Fostele băi romane, bazinele termale au ajuns ruine de beton în care unii îşi fac nevoile sau aruncă gunoi.

Societatea “Hercules” SA (care deţine cele mai mari hoteluri din Herculane şi toate cele care funcţionează în clădiri construite în timpul Imperiului Austro- Ungar) a fost privatizată în 2001, când Dan Matei Agathon (ministrul PSD al Turismului în acea vreme) i-a pus pe tavă colegului de partid Iosif Armaş, cel care controlează firma “Argirom International”, staţiunea Herculane.

Atunci, Armaş s-ar fi obligat să investească 35 de milioane de dolari, dar în acte au apărut doar 1,4 milioane, ca angajament de investiţie până în 2004. Primarul din Herculane susţine că nici măcar aceste investiţii nu au fost făcute, iar acum toate hotelurile SC “Hercules” SA sunt declasificate.

Primarul din Herculane mai afirmă că, pe fondul crizei, anul trecut, Armaş a găsit de cuviinţă să facă rost de lichidităţi luând împrumut bani cu camătă, pentru care a girat cu hotelurile.

 

Argirom InternationalBaile HerculaneFacebookHercules SASalvaţi Băile Herculanestatiune
Comentarii (0)
Adaugă comentariu