Un ghid despre siguranţa utilizării internetului de către elevi va fi distribuit în şcoli

4

Un ghid practic pentru profesori şi părinţi despre folosirea în siguranţă a internetului de către copii a fost lansat marţi la un eveniment organizat la Bucureşti de organizaţia Salvaţi Copiii pentru a marca Ziua Siguranţei pe Internet, volumul urmând să fie distribuit în şcoli.

 Ghidul şcolar a fost dezvoltat de către consorţiul Sigur.Info şi avizat de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru utilizarea sa la orele de clasă de către cadrele didactice.

Volumul conţine atât informaţii teoretice, cât şi aplicaţii practice pentru a promova utilizarea în siguranţă a internetului de către elevi. Scopul ghidului este acela de a furniza resurse uşor de înţeles cadrelor didactice şi adulţilor care doresc să lucreze cu copiii şi tinerii pe tematica utilizării sigure şi eficiente a internetului. Varianta online a ghidului poate fi regăsită pe site-ul www.sigur.info.

„Ne bucură faptul că ghidul şcolar a primit avizul Ministerului Educaţiei Naţionale. Pe parcursul proiectului Sigur.info am lucrat împreună cu partenerii pentru a putea găsi varianta cea mai potrivită a conţinutului. În acelaşi timp, au fost consultaţi elevii, pentru a sesiza relevanţa conceptelor pentru ei, dar şi profesorii, pentru a testa aplicabilitatea practică. Bineînţeles, dat fiind subiectul ghidului, acesta va necesita actualizare permanentă, însă ne bucurăm că am pus piatra de temelie. Sperăm să putem iniţia, din toamnă, un program de formare a profesorilor pornind de la acest material”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Având în vedere cele mai recente rezultate ale cercetărilor europene, dar şi cazurile primite la linia de consiliere Internet Helpline, ghidul şcolar a fost considerat o necesitate de către consorţiul Sigur.Info şi partenerii acestuia.

Cercetarea Net Children Go Mobile1, lansată în 2014, a dezvăluit că 9% dintre copiii români folosesc smartphone-uri în clasă, 20% colaborează cu alţi elevi pe internet, iar 27% folosesc internetul pentru căutări de materiale.

Conform raportului Internet Helpline, dintre cele peste 2.400 de cazuri primite de consilieri, peste un sfert aveau în vedere probleme privind confidenţialitatea şi datele personale pe internet, în timp ce peste 250 aveau legătură cu cyberbullying (hărţuire online). Ghidul este cu atât mai necesar cu cât vârsta copiilor care folosesc internetul, pe calculator sau pe dispozitive mobile, scade de la an la an.

La eveniment a fost prezent şi Silviu Crişan, de la Serviciul de Combaterea Criminalităţii Informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei. Acesta a spus că în 2011 au fost depistate 38 de cazuri de pornografie infantilă pe internet, în 2012 – 74 de cazuri iar în 2014 – 69 de cazuri. El a încurajat folosirea portalului Sigur.Info inclusiv pentru raportarea acţiunilor ilegale pe internet.

De asemenea, au fost prezentate şi concluziile atelierelor de lucru desfăşurate în paralel cu elevi şi profesori pe tema „Împreună facem Internetul mai bun”. Au fost anunţaţi şi premianţii concursului naţional „Împreună facem Internetul mai bun”. Potrivit Gabrielei Alexandrescu, anul acesta, la concurs a fost un număr record de înscrieri – 1.500 de participanţi din 37 de judeţe.

Ziua Siguranţei pe Internet este un eveniment global care se desfăşoară anual în luna februarie, sub egida reţelei europene INSAFE – European Safer Internet Network în cadrul programului Sigur.info coordonat de Organizaţia Salvaţi Copiii şi sprijinit de Comisia Europeană. Scopul este promovarea utilizării eficiente, responsabile şi în siguranţă a tehnologiilor online de comunicare şi informare, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora pentru respectarea unor reguli importante de protecţie în timpul navigării pe internet. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata