Un român urcă pe podiumul european de yachting după o pauză de 20 de ani

3

Romania a găzduit pentru a doua oară competiţia de yachting „Europa Cup” la clasa Laser, eveniment desfăşurat pe Lacul Siutghiol, Năvodari, în perioada 16-19 aprilie 2015. Competitia a fost organizată sub patronajul EURILCA – forul european al clasei Laser – fiind catalogată cu gradul 1 ca importanţă în ierarhia concursurilor din Europa.  Aceasta a fost una din cele 22 competiţii de prestigiu din calendarul EURILCA 2015.

Prima ediţie Europa Cup găzduită de România anul trecut a strâns la start peste 40 de sportivi din România, Moldova, Bulgaria, Grecia, Israel şi Franţa. Anul acesta au luat parte aproximativ 50 de participanţi din Romania, Bulgaria, Serbia, Grecia şi Austria.

Importanţa acestui eveniment internaţional a fost o provocare pentru Asociaţia Română de Clasa Laser, organizarea fiind pusă la punct în cele mai mici detalii. Succesul de anul trecut a determinat EURILCA să acorde şi anul acesta României onoarea organizării Europa Cup.

Regatele s-au desfăşurat la cele trei clase de concurs: Laser Standard, Laser Radial şi Laser 4.7, fiecare clasă fiind diferenţiată de suprafaţa velei.

Concursul s-a adresat sportivilor de toate vârstele, care au brevet de timonier şi sunt legitimaţi la un club de yachting. Astfel, au putut fi văzuţi pe apă copii de la 13 ani până la adulţi trecuţi de 50 ani, înscrişi la una din cele 15 categorii permise de regulamentul de desfăsurare a concursului.

Cursele s-au ţinut pe Lacul Siutghiol, în trasee trapezoidale cu ture IN sau OUT şi cu sosirea în vânt, fiecare cursă având o durată estimată de cca. 50 min.

Primii trei clasaţi la fiecare categorie au fost premiaţi, iar cel mai important lucru este că fiecare participant a primit puncte care vor conta în clasamentul oficial EURILCA.

Printre cele mai frumoase surprize ale acestei competiţii, se numără şi cea oferită de unul din reprezentanţii României, Petcu Adrian-Cristian, care, după o pauză de 20 de ani şi pentru prima oară participant la clasa Laser, a reuşit performanţa de a câştiga locul III Europa Cup Laser Radial. Celelalte două locuri la clasa Laser Radial au fost câştigate de România cu Bolat Tarkan, locul II, şi Serbia cu Knezevic Maja, locul I.

Financiarul.ro a avut plăcerea de a afla mai multe despre bucuria practicării unui astfel de sport, indiferent de vârstă, de la Petcu Adrian-Cristian (foto-dreapta), câştigătorul locului III la Europa Cup Laser, clasa Laser Radial, concurs european desfăşurat între 16-19 aprilie 2015 pe Lacul Siutghiol, Năvodari.

– De ce ai ales să participi la acest concurs?

R: În general, încerc să particip la toate concursurile pe care le prind în concedii (lucrând 2 luni cu 2 luni). Regata aceasta – „Laser Europa Cup – etapa Romania”. În particular, e unul dintre concursurile importante din calendarul competiţional, deoarece participă sportivi din mai multe ţări (anul acesta: Serbia, Grecia, Austria, Bulgaria; anul trecut şi Italia şi Franta), şi pentru că punctează în clasamentul Federaţiei Internaţionale de Yachting.

– Cât de mult te-ai pregătit pentru acest concurs?

R: Doua zile… (râde) Sezonul acesta am achiziţionat o barcă nouă, din Italia, care a ajuns în ţară doar cu câteva zile înainte de concurs. În altă ordine de idei, pregătirea mea pentru competiţii e mult sub nivelul acceptabil, ţinând cont că nici sezonul trecut nu am avut prea multe antrenamente, şi pentru faptul că sunt la o revenire în yachting după o pauză de 20 de ani, pe o clasă nouă pentru mine („Laser”).

– Cum ţi s-a părut organizarea concursului?

R: Foarte bună, spre lauda organizatorilor şi a sponsorilor. După părerea mea, la acelaşi nivel cu alte competiţii internaţionale la care am participat.

– Ce părere ţi-au lăsat ceilalţi concurenţi?

R: Destul de bună, ţinând cont că suntem la început de sezon, şi că majoritatea dintre noi nu am avut încă condiţii meteo favorabile de antrenament.

– Ne poţi da câteva informaţii despre vremea ideală pentru un astfel de sport şi vremea întâlnită în zilele de concurs?

R: Pentru yachting condiţii bune ar însemna vânt de la mediu la tare şi foarte tare, şi fără schimbări prea mari de direcţie. Dacă mai adăugăm şi soare, şi o temperatură rezonabilă a apei, vorbim deja de conditii ideale. Conditiile la acest concurs au fost medii:

În prima zi am avut parte de vânt mediu alternând cu perioade de vânt slab cu soare. S-au ţinut 3 regate.

A doua zi a fost înorat, cu vânt tare în prima regată; înainte de a doua regată vântul a crescut mult în intensitate, şi cum prognoza era de posibilă furtună, oficialii au decis să nu se mai alerge şi urmatoarele două regate programate.

A treia zi am avut parte tot de cer înorat, cu vant tare, dar spre deosebire de primele două zile de concurs a fost foarte rece. S-au alergat trei regate.

– Ce alte premii la competiţii de yachting mai importante ai câştigat până acum? Dacă ne poţi spune şi anii în care s-au desfăşurat acestea.

R: Mi-e greu sa-mi aduc aminte chiar şi premiile, dar mai ales anii, aşa că îmi cer iertare dacă răspunsul va fi prea vag sau chiar cu greşeli…

O să vă spun doar că am început acest sport la vârsta de 7 ani (acum am 42), şi am concurat până la 21 de ani. În această perioadă am câştigat două titluri de campion naţional la clasa „Optimist”, două (cred) la clasa „420” şi unul la clasa „Finn”.

A urmat o pauză de 20 de ani, timp în care am facut doar windsurf (funboard). După care m-a „lovit” iar dragostea de bărci, şi astfel am revenit în lumea yachtingului în luna mai 2014, la Campionatul Naţional de Catamarane, pe care l-am şi câştigat, făcând echipaj cu un vechi prieten, coleg şi adversar, Ionuţ Pitirigă. Ultimul rezultat notabil fiind însă, la acest concurs,: locul 3 la general (2 la băieţi, şi 1 la categoria peste 35 de ani).

– Părerea personală despre acest tip de sport şi de ce l-ai ales ca şi pasiune.

R: În primul rând nu cred că ne alegem noi pasiunile, ci ele ne aleg pe noi (zâmbeşte). Am practicat sau încercat multe sporturi (atletism, fotbal, rugby, basket, tenis de masă, tenis de câmp, volei, … probabil şi altele de care nu-mi amintesc acum), dar yachtingul, pentru mine e într-o altă clasă. Cred că un răspuns la această întrebare ar ocupa două pagini… Poate ar fi un subiect potrivit pentru un articol de sine stătător.

– De ce ai recomanda practicarea acestui tip de sport?

R: Ca toate sporturile practicate în mod corect (cu antrenor competent, într-o atmosferă de fair-play, cu echipamente de calitate şi condiţii de antrenament şi concurs adecvate), şi yachtingul este ideal pentru formarea fizică şi morală a tinerilor. Asta nu înseamnă că cei trecuţi de copilărie sau adolescenţă, sau chiar de prima tinereţe, nu pot practica yachtingul, sau nu se pot iniţia in tainele lui.

– Vei participa în continuare la astfel de concursuri? Ai unul deja trecut în agendă?

R: Bineînţeles! Cât mă vor mai ţine „balamalele”. Chiar în aceste zile de weekend, 25-26 aprilie, particip la „Cupa Unu Mai” în Bucuresti, pe lacul Herăstrau, iar următoarea competiţie este „Regata Burgas” (29 aprilie – 3 mai, la Burgas, pe mare)

– Un sfat pentru oameni în legătură cu alegerea de a cunoaşte trăirea pasiunilor sănătoase şi aducătoare de multă stare de bine.

R: Un om înţelept, printre alte sfaturi valoroase, ni-l dădea şi pe acesta: „să fim consecvenţi cu pasiunile noastre”. Cu toţii cunoaştem, am experimentat ce se întamplă atunci când facem ceva cu pasiune: timpul nu mai există, grijile şi toate celelalte „nenorociri” generatoare de stres dispar, iar sufletul trăieşte în plenitudine. Deci, bineînţeles că este mai mult decât recomandat, este indispensabil pentru sănătatea noastră de orice fel, să încercăm să ne cultivăm pasiunile. Mă refer, desigur, la pasiunile sănătoase!

– Vă mulţumim şi vă dorim multe cupe câştigate şi pe mai departe!

Interviu realizat de Silviu Stănculeţ

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata