Un tabloul a fost restituit la 102 ani după ce a fost furat. Cum s-a stabilit autenticitatea picturii

20

În cadrul unor verificări, oraşul german Neubrandenburg a primit din partea Finlandei o pictură realizată de artistul baroc german Philipp Peter Roos (1655-1706), numită „Landscape with Shepherd and Flock” datează din secolul al XVII-lea, relatează agenţia DPA.

În acest fel, Kai Kartio, directorul Amos Rex din Helsinki, cel mai mare muzeu de artă privată din Finlanda, a predat colecţiei de obiecte de artă a oraşului Neubrandenburg tabloul furat în 1919.

Tabloul a fost descoperită în muzeul de artă din Finlanda în timpul cercetărilor de provenienţă, în care experţii verifică originea obiectelor de artă.

În explicaţiile sale, „Colecţionarul nostru Amos Andersen (1878-1961) nu ar fi putut să cunoască la acea vreme, când a cumpărat tabloul de la un comerciant de antichităţi, că acesta fusese furat”, a declarat Kartio la ceremonia de dezvelire a picturii. Andersen a fost un publicist care a studiat în Germania.

Întreaga colecţie istorică de picturi din Neubrandenburg – care era cea mai mare din toată regiunea Mecklenburg – a dispărut după 1945. Pictura în ulei din Helsinki este prima din colecţia istorică care a fost restituită.

Tabloul lui Roos a dispărut în 1919, împreună cu alte 16 tablouri, în timpul unei spargeri date cu ajutorul unei scări. O cercetare a scos la iveală că aceasta a fost achiziţionată de Andersen în 1926. Colecţia acestuia a stat la baza creării celui mai mare muzeu finlandez de artă privată, Amos Rex, în 1965.

Colecţia de artă Neubrandenburg din 1890 conţinea peste 10.000 de obiecte de artă. Aceasta a fost încărcată şi transportată în aprilie 1945. Oraşul a ars în noaptea de 30 aprilie 1945.

După ce au fost descoperite inventarele, colecţia a fost raportată la Centrul german pentru bunuri culturale pierdute. Astfel, tablourile furate au ajuns pe lista obiectelor căutate.

Aşadar, numărul de inventar din 1890 de pe spatele picturii a condus în cele din urmă la restituirea tabloului noii colecţii de artă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata