Unde pot munci tinerii pe timp de vară, în străinătate?

18

Tinerii care doresc sa lucreze pe timpul vacantei de vara in strainatatea pot alege si in acest an un program „Work&Travel”. Locurile de munca disponibile pentru vara 2010 sunt in industria turismului si a serviciilor, in tari precum Grecia, Spania sau Cipru, dar si dincolo de Atlantic.

„Programul a fost conceput pentru studentii care doresc sa calatoreasca, sa faca schimb cultural cu studentii si locuitorii altei tari in timp ce muncesc pentru a se sustine financiar pe durata lui”, explica Luana Cosma, coordonator de programe Zip Travel, pentru Romania Libera.

Castigurile pentru cei care pleaca la munca prin aceste programe pot fi destul de mari. De exemplu, un tanar care a lucrat ca bucatar in SUA, a venit dupa trei luni si jumatate de munca cu suma de 4.000 de dolari.

Inscrierea pentru un program „Work&Travel” se face prin aducerea unor acte in functie de tara gazda si de programul ales, cat si prin plata unei taxe de mediere. Taxele de mediere reprezinta problema principala a tinerilor, pentru ca multi dintre ei se imprumuta, iar la final restituie suma datorata.

In acest sens, unele banci comerciale au credite speciale, care vin in sprijinul tinerilor care nu dispun de resurse financiare. Taxele difera in functie de program, stat sau agentie. Taxele pentru un program in Grecia sau Cipru se ridica la 297 euro, in timp ce pentru Spania taxele ajung la 565 euro. Pentru a pleca in SUA, costul medierii se incadreaza intre 500 si 900 de dolari.

Cele mai multe joburi oferite de angajatorii straini sunt in sectorul ospitalier sau turistic, precum ospatar, barman, bucatar, camerista. Locuri de munca precum menajera, dadaca, agent vanzari sau profesor nu sunt permise prin astfel de programe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata