UNTRR solicită urgentarea controlului la vamă

13

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Autorităţii Naţionale a Vămilor să ia de urgenţă măsurile necesare în vederea reducerii timpilor de aşteptare la frontierele României.

Conform UNTRR, începând cu luna mai, din cauza procedurii de scanare a tuturor autovehiculelor de transport marfă care intră pe teritoriul României, fără aplicarea unui sistem de management al riscului, s-a înregistrat o creştere spectaculoasă, de până la trei zile, a timpilor de aşteptare la punctele de trecere a frontierelor României cu Ucraina şi Moldova.

În acest context, transportatorii propun ca, la trecerea frontierei cu Republica Moldova, autovehiculele să nu mai fi scanate de două ori, întrucât autorităţile din Moldova le scanează la ieşire, iar în România sunt scanate la intrare.

Transportatorii susţin că o informare prealabilă a operatorilor de transport cu privire la scanarea tuturor vehiculelor (chiar şi goale) şi a posibilităţii creşterii timpului de trecere a frontierei ar fi putut fi benefică, prin reducerea traficului în aceste puncte de frontieră.

În opinia transportatorilor, scanarea autovehiculelor ar trebui să reducă timpul necesar controalelor operatorilor vamali şi nu să ducă la creşterea acestuia.

De asemenea, UNTRR cere ANV să includă în procedurile vamale dispoziţia ca, la scanarea autovehiculelor, şoferii să nu fie prezenţi la bordul autovehiculelor, cunoscut fiind că expunerea repetată a organismului uman la raze x, poate afecta grav sănătatea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata