Varujan Vosganian pierde procesul cu Marius Tucă şi Liviu Turcu

21

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins ca neîntemeiată acţiunea depusă de fostul ministru al Finanţelor Varujan Vosganian, în care acesta cerea daune de 300.000 de euro fostului ofiţer al Centrului de Informaţii Externe (DIE) Liviu Turcu şi jurnalistului Marius Tucă, pentru publicarea în cotidianul ‘Jurnalul Naţional’ a unui articol în care se arăta că liberalul ar fi fost agent al Securităţii.


Decizia instanţei nu este definitivă, Varujan Vosganian putând face apel. Pe 29 noiembrie 2006, Varujan Vosganian i-a dat în judecată pe Liviu Turcu, Marius Tucă şi Editura Intact, acuzându-i de calomnie, pe motiv că aceştia i-au afectat imaginea prin publicarea în ‘Jurnalul Naţional’ a respectivului articol.

Varujan Vosganian a renunţat la nominalizarea pentru postul de comisar european din partea României în urma scandalului declanşat de articolul semnat de Liviu Turcu.
Ulterior, Varujan Vosganian a primit de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) o decizie de necolaborare cu Securitatea, în care se arăta că nu există niciun dosar pe numele său în evidenţele Direcţiei de investigaţii a Consiliului şi în arhivele Securităţii.

La acea vreme, Varujan Vosganian declara că ”surse de la Bruxelles” i-au dezvăluit că oameni politici din România au demarat o campanie de denigrare la adresa sa, imediat după ce a fost propus pentru un post de comisar european.

„Acest atac concertat a fost organizat de unii reprezentanţi ai clasei politice româneşti, fie adversari, fie aliaţi ai PNL, care doreau să profite de pe urma şubrezirii PNL şi de convenienţă cu unele structuri destule de profunde ale fostei Securităţi”, mai susţinea liberalul.
În articolul publicat în Jurnalul Naţional, Liviu Turcu a dezvăluit că Varujan Vosganian ar fi fost recrutat de unul dintre subordonaţii săi, care a lucrat la Centrul de Informaţii Externe (CIE), precursorul SIE, până în ianuarie 1989, când a hotărât să se refugieze în Occident.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata