Vasile Astărăstoae critică iniţiativa impunerii medicilor de a alege între sistemul public şi cel privat

26

Impunerea medicilor să aleagă între sistemul public şi cel privat este o încercare de a deturna atenţia opiniei publice de la problemele din sistem şi va duce şi la o mai mare acutizare a problemelor deja existente, este de părere prof.univ.dr Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat vineri (20 august 2010) că intenţia de a obliga medicii să aleagă între sistemul public de sănătate şi cel privat este o încercare de a deturna atenţia opiniei publice de la problemele cu adevărat reale ale sistemului. El consideră că decidenţii folosesc drept pretext tragedia de la Maternitatea Giuleşti.

Potrivit acestuia, România nu este pregătită pentru o asemenea delimitare public-privat la fel cum nu sunt pregătite nici celelalte ţări din Uniunii Europene care permit, în anumite condiţii, acest dublaj. Într-o astfel de situaţie sistemul public de sănătate fie va fi depopulat, fie va fi aglomerat de cei care rămân.
Un alt risc este acela ca medicii să rămână în sistemul public unde să trateze cazurile private. Pe de altă parte, susţine acesta, profesia medicală trebuie să îşi vândă forţa de muncă, având în vedere că este o profesie liberală.

„Toţi suntem sfătuiţi să ne luăm un al doilea, un al treilea job pentru a supravieţui. În condiţiile în care statul va plăti medicii aşa cum recomandă raportul comisiei prezidenţiale putem discuta despre o asemenea delimitare”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România, făcând aluzie la raportul comisiei prezidenţiale pe sănătate.

Acesta a explicat că în Austria un medic poate lucra în sistemul public, dar are şi dreptul de a mai lucra încă 20% din timpul de la public în sistemul privat, în timp ce în Franţa există saloane private sau paturi private în sectorul public pentru persoane precum şefii de secţii sau medicii cu notorietate, tocmai pentru ca aceştia să nu plece în sistemul privat. În Anglia se încheie contracte cu mai multe spitale. În Italia nu există o reglementare specială, dar în medie de 40% din timp îl poţi petrece şi în privat.

În prezent, în România, doar maxim 20 la sută din medici lucrează atât în sistem public cât şi în privat, majoritatea acestora fiind întâlniţi în centrele universitare din ţară, după cum estimează preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata